Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Rapid τεστ σε όλους τα Χριστούγεννα: Τα μέτρα που εξετάζονται για τη μετάλλαξη Όμικρον
ΕΛΛΑΔΑ

Rapid τεστ σε όλους τα Χριστούγεννα: Τα μέτρα που εξετάζονται για τη μετάλλαξη Όμικρον

Rapid τεστ σε όλους τα Χριστούγεννα: Το ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής, μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Εξήγησε δε, ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Ωστόσο εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της “Όμικρον” πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την “Δέλτα”: “Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον”, δήλωσε.

Αγωνία για τα εμβόλια, καθησυχαστικές οι πρώτες ενδείξεις

Για το αν τα εμβόλια μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση. Ανέφερε μάλιστα, ότι ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα χώρα μας λόγω της “Όμικρον”, καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της.”Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον.Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγω για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται. Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2 εβδομάδες ακόμα. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση, επισήμανε.

Σενάριο για rapid τεστ σε όλους ενόψει Χριστουγέννων

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στάση αναμινής, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τα συμπτώματα, τα οποία δείχνουν να είναι ήπια. Αν και δεν υπάρχουν νεότερα για την κάλυψη των εμβολίων απέναντι στη νέα παραλλαγή της νόσου οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως όποιο και να είναι το ποσοστό, είναι αρκετό για να μας προστατέψει. “Ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας”, σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο στόχος του Μαξίμου είναι από την μία η πιστή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και από την άλλη η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών που είναι το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην πανδημία. Το κλίμα μετά την τελευταία έξαρση της νόσο και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους ανεμβολίαστους, δείχνει να αλλάζει. Τα ραντεβού τόσο για την πρώτη όσο και την τρίτη δόση αυξάνονται συνεχώς, όπως και για την επικίνδυνη ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11 το πρωί, αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις που υπάρχουν στο μέτωπο της πανδημίας, στο ζήτημα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, αλλά και στα ιδιαιτέρως θετικά μηνύματα που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τα εμβολιαστικά κέντρα με το ποσοστό να έχει φτάσει το 67%.

Μειώνεται ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60

Το σημαντικότερο στοιχείο που έρχεται από τα εμβολιαστικά κέντρα είναι η προσέλευση των πολιτών που βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, καθώς στην περίπτωση που νοσήσουν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να νοσηλευτούν ή ακόμα και να διασωληνωθούν, καθώς οι περισσότεροι έχουν συνήθως σε αυτή την ηλικία κάποιο υποκείμενο νόσημα. Είναι ενδεικτικό πως από τις 11 Νοεμβρίου, που οι ανεμβολίαστοι της συγκεκριμένης κατηγορίας ήταν 593.209 άτομα μέσα σε 16 ημέρες μειώθηκαν κατά 46.953 άτομα. Ο αριθμός παραμένει ακόμα αρκετά υψηλός, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως η πτώση αυτή θα συνεχιστεί κάτι που αποτυπώνεται και στα ραντεβού που έχουν κλειστεί. Με την τρίτη δόση έχει ήδη εμβολιαστεί το 40% των δικαιούχων και ακόμη 827.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 25,4%. Συνολικά δηλαδή 65%.

Λόγω της σημαντικής προσέλευσης που υπάρχει ανοίγουν εκ νέου τα εμβολιαστικά η επιχείρηση “Ελευθερία” αυξάνει συνεχώς τη δυναμικότητά της, εντάσσοντας νέα εμβολιαστικά κέντρα και από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο τις τελευταίες ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερα από 800 εμβολιαστικά κέντρα φτάνοντας τα 2.300. Επίσης ανακοινώθηκε πως εμβολιασμοί θα γίνονται και τις Κυριακές, ενώ οι μοναδικές ημέρες που τα εμβολιαστικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν θα είναι την ημέρα των Χριστουγέννων και την 1η μέρα του νέου έτους.

Σενάρια για τεστ και στους εμβολιασμένους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καθιερωμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπήρξαν εισηγήσεις για τεστ και στους εμβολιασμένους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων που θα αυξηθεί σημαντικά η κινητικότητα και ο κίνδυνος της διασποράς της νόσου. Πρόκειται για ένα σενάριο που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το κόστος των τεστ να επιβαρύνει τους εμβολιασμένους. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο τεράστιος αριθμός των τεστ που θα πρέπει να προμηθευτεί η χώρα για να καλύψει σχεδόν όλο τον πληθυσμό. Στο Μαξίμου σημειώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα την επόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε δεν αποκλείεται η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ για τους ανεμβολίαστους και ο περαιτέρω περιορισμός τους. Ωστόσο, η πρώτη εικόνα που έχουν οι ειδικοί από τα μέτρα που εφαρμόζονται, είναι πως το νέο κύμα του κορονοϊού δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις