Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Πώς πήρε ο Μητσοτάκης αυτή τη δύσκολη απόφαση
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Πώς πήρε ο Μητσοτάκης αυτή τη δύσκολη απόφαση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Οι τρεις λόγοι που ελήφθη η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών

Με τη φράση “είναι μία απόφαση που με βασάνισε προσωπικά” ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι γίνεται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών, στους οποίους δίνεται περιθώριο να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό έως τις 16 Ιανουαρίου. Από εκεί και έπειτα κάθε μήνα θα επιβάλλεται, σε όσους δεν εμβολιαστούν, πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος των νέων επιδημιολογικών δεδομένων που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, ενόψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων. Παράλληλα κρίθηκε σκόπιμο σε αυτή τη χρονική στιγμή να στηριχθεί επιπλέον το σύστημα Υγείας ώστε να μην καταρρεύσει εξαιτίας της αύξησης του αριθμού τόσο των ασθενών με κορονοϊό όσο και των διασωληνωμένων. Η κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη του ΕΣΥ, αποκλείει ένα γενικό lockdown και επιδιώκει την ομαλή λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Οι τρεις λόγοι που ελήφθη η απόφαση για τους άνω των 60 ετών

Στη λήψη της απόφασης του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, τρία ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο:

1ον: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες άνω των 60 ετών εξακολουθεί να παραμένει ανεμβολίαστο. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Νοέμβριο. Δηλαδή παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

2ον: Η εκτίμηση των ειδικών ότι από πλευράς δημόσιας Υγείας, η σημασία του εμβολιασμού ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων.

3ον: Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98% και το σύστημα Υγείας παραμένει ανθεκτικό, εφόσον είναι μειωμένος ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.

Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ειδικά για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, η σύγκριση της χώρας μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα με την Πορτογαλία, τη Δανία και τη Σουηδία, βάρυνε στην τελική απόφαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος έδωσε τα εξής στοιχεία:
Πορτογαλία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+  99,5%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 80
Ημερήσιοι θάνατοι 13

Δανία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 99,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 47
Ημερήσιοι θάνατοι 10

Σουηδία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+  93,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID  32
Ημερήσιοι θάνατοι  5

Ελλάδα

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+  83%
Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID  657
Ημερήσιοι θάνατοι  92

Έτσι, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, αποδεικνύεται καθημερινά το πόσο πιο ήπια περνούν το 4ο κύμα της πανδημίας οι χώρες που έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, στους πολίτες άνω των 60 ετών. Αποδεικνύεται από τις ανθρώπινες ζωές που σώζονται καθημερινά σε αυτές τις χώρες. Σημείωσε, επίσης, ότι έως σήμερα, η σημαντική αύξηση νέων ραντεβού εμβολιασμού που είδαμε να συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τον τελευταίο μήνα, της τάξης του 5-15%, δεν αντανακλάται στον επιθυμητό βαθμό στην πιο ευάλωτη εξ αυτών, δηλαδή στους πολίτες άνω των 60 ετών (αύξηση 3%).

“Ενώ γνωρίζουμε καλά, πλέον, ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, το 17% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες. Η έλλειψη εμβολιαστικής θωράκισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού οδηγεί στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας τη δυνατότητα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό να προσφέρουν αναγκαιες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης σε ασθενείς με άλλες σοβαρές ασθένειες”, τόνισε.

Φόβοι για “κρασάρισμα” των νοσοκομείων

Βασική παράμετρος σε όλες τις φάσεις της εξέλιξης της πανδημίας, πόσω μάλλον με το νέο δεδομένο της μετάλλαξης Όμικρον, είναι συνεπώς να αντέξει το σύστημα Υγείας. Γιατροί εκτιμούν ότι η φόρτιση των νοσοκομείων από τους ανεμβολίαστους 60άρηδες και άνω είναι μεγάλη. Άλλωστε, αυτό αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα:

Η διάμεση ηλικία των 657 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 64 έτη.

To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ποσοστό 80.06% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και

Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις