Μετάλλαξη Όμικρον - Ρωσία: Δεν έχουν καταγραφεί ακόμα κρούσματα της παραλλαγής του ιού στη χώρα.
Σε καραντίνα 14 ημερών βάζει η Ρωσία τους ταξιδιώτες από χώρες με υψηλή επικινδυνότητα για την μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της υγείας του καταναλωτή στη Ρωσία Άννα Ποπόβα.
Η ίδια είπε ότι στη Ρωσία δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά μολύνσεων με τη μετάλλαξη Όμικρον, προσθέτοντας ότι από μερικές χώρες της Αφρικής, όπου έχει εντοπισθεί η εν λόγω παραλλαγή, αναμένονται να επιστρέψουν μερικές εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες.
Γκεμπρεγέσους: Ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική παγκόσμια απόκριση
Βέβαια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει άλλα. Κατά τη διάρκεια συνόδου ενημέρωσης των χωρών-μελών για την Όμικρον στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε: “Η παγκόσμια απόκριση πρέπει να είναι ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική”, ενώ πρόσθεσε: “Καταλαβαίνω καλά την ανησυχία όλων των χωρών [που σπεύδουν] να προστατεύσουν τους πολίτες τους εναντίον μιας παραλλαγής την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Όμως είμαι εξίσου ανήσυχος επειδή πολλές χώρες μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους και που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις ανισότητες”. Επίσης, όπως είπε, “καλούμε όλα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν λογικά και ανάλογα του κινδύνου μέτρα, σύμφωνα με τον διεθνή υγειονομικό Κανονισμό”, δηλαδή το νομικό εργαλείο αναφοράς του ΠΟΥ και των χωρών μελών.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεσήμανε πως ο οργανισμός “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την εξέλιξη” και κάλεσε τις χώρες μέλη να κάνουν το ίδιο. Τόνισε, όμως, πως δε θα έπρεπε να έχουμε εκπλαγεί από αυτή την εξέλιξη: “Αυτό κάνουν οι ιοί”. Στη συνέχεια υποστήριξε: “Όσο περισσότερο αφήνουμε την πανδημία να παρατείνεται –μη θεραπεύοντας τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια ή θέτοντας σε εφαρμογή κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας με αρμόζοντα και συνεκτικό τρόπο– τόσο περισσότερο δίνουμε στον ιό τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται με τρόπο που δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε ούτε να σταματήσουμε”.
Το “ευχαριστώ στην Αφρική”
Αφού αναφέρθηκε αρχικά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν από μερικές ημέρες, το καινούριο στέλεχος εντοπίστηκε στη συνέχεια σε όλες τις ηπείρους. Το γεγονός αυτό ώθησε πολλές χώρες να αναστείλουν τα ταξίδια προς το νότιο τμήμα της Αφρικής, να εγκαταστήσουν προληπτικούς μηχανισμούς και, για εκείνες που έχουν μεγαλύτερα αποθέματα εμβολίων, να καλέσουν τον πληθυσμό τους να κάνει και την τρίτη δόση. Ο Τέντρος ευχαρίστησε “την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική που εντόπισαν, αλληλούχησαν και ανέφεραν αυτή την παραλλαγή τόσο γρήγορα” και δήλωσε “βαθιά ανήσυχος για το γεγονός ότι οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από άλλες επειδή έκαναν αυτό που έπρεπε”.