Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

27

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Απάτη πιστωτικών καρτών: Χακάρισμα και πώληση δεδομένων στο dark web
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτη πιστωτικών καρτών: Χακάρισμα και πώληση δεδομένων στο dark web

Απάτη πιστωτικών καρτών: Στήθηκε μια πολυεθνική επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος απατεώνων που πουλούσαν και αγόραζαν παραβιασμένα στοιχεία καρτών σε ιστότοπους του dark web.

Στο dark web γίνεται ένα αλισβερίσι λαθραίων ή παραποιημένων προϊόντων, ναρκωτικών, όπλων ακόμα και ανθρώπων. Η πολυεθνική Επιχείρηση «Carding Action 2021», υπό την ηγεσία των Διωκτικών Αρχών της Ιταλίας και με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Europol, έβαλε στο στόχαστρο απατεώνες που πουλούσαν και αγόραζαν παραβιασμένα στοιχεία καρτών σε ιστότοπους, οι οποίοι πωλούν δεδομένα κλεμμένων πιστωτικών καρτών, γνωστά ως καταστήματα καρτών και αγορές του Dark Web. Η Επιχείρηση αυτή ήρθε σε συνέχεια της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων, που βρίσκονταν πίσω από την «αγορά» DeepSea, με περισσότερες από 100.000 αναρτήσεις παράνομων προϊόντων. Τέσσερις διαχειριστές συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν 3,6 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα.

Στο πλαίσιο της τρίμηνης Επιχείρησης «Carding Action», εντοπίστηκαν 12 πωλητές που πουλούσαν παραβιασμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών και αναλύθηκαν 49.761 στοιχεία από δεδομένα κλεμμένων καρτών. Οι συνολικές ζημίες που αποτράπηκαν υπολογίζονται σε 14 εκατ. ευρώ. Η ένταση και η έκταση των κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους μήνες έχει σημάνει συναγερμό στις Διωκτικές Αρχές αλλά και στα επιτελεία των τραπεζών, που διαπιστώνουν ότι ανυποψίαστοι πελάτες τους και καταναλωτές πέφτουν θύματα καλοστημένης απάτης. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου οι καταναλωτές να λάβουν γνώση των νέων ηλεκτρονικών παγίδων, που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες.

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ως «Δούρειος Ίππος» χαρακτηρίζονται τα e-shops, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και ουκ ολίγες φορές αποδεικνύεται ότι λειτουργούν ως βιτρίνα για απάτες. Επικαιροποιώντας τον κατάλογο συστάσεών της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προτείνει:

Να κάνετε χρήση εγχώριων ιστοσελίδων λιανικών πωλήσεων, όταν είναι δυνατόν – είναι πιθανότερο να λύσετε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.
Πραγματοποιήστε την έρευνα σας – ελέγξτε τις κριτικές προτού προβείτε σε κάποια αγορά.
Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες – έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας επιστραφούν τα χρηματικά ποσά σε περίπτωση απάτης.
Πληρώστε μόνο μέσω μιας ασφαλούς υπηρεσίας πληρωμών – Σας ζητούν μεταφορά χρημάτων; Σκεφτείτε το διπλά!
Πληρώστε μόνο εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω ασφαλών συνδέσεων – αποφεύγετε τη χρήση δωρεάν ή ανοικτών δημόσιων δικτύων WiFi.
Πληρώστε μόνο μέσω ασφαλούς συσκευής – Διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και λογισμικό ασφαλείας ενημερωμένο.
Προσοχή στις διαφημίσεις που προσφέρουν εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα – Εάν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο!
Αναδυόμενο παράθυρο που ισχυρίζεται ότι έχετε κερδίσει βραβείο; Σκεφτείτε το ξανά. Ενδεχομένως να κερδίσατε κακόβουλο λογισμικό.
Εάν δεν παραλάβετε το προϊόν σας, επικοινωνήστε με τον έμπορο/πωλητή. Εάν δε λάβετε απάντηση, επικοινωνήστε με την τράπεζα συνεργασίας σας.

Η επιχείρηση «In Our Sites»

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφορά στη διακίνηση λαθραίων ή και απομιμητικών προϊόντων, με θύματα αφενός τους ανυποψίαστους καταναλωτές αφετέρου τα δημόσια έσοδα. Από τον περασμένο Μάιο ως τα μέσα Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Επιχείρηση «In Our Sites» στην οποία συμμετείχαν οι Διωκτικές Αρχές 30 χωρών και υποστηρίχθηκε από το Συνασπισμό Συντονισμού για το Έγκλημα Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Europol, την Eurojust και την INTERPOL. Η επιχείρηση στόχευε συγκεκριμένα ιστότοπους που προσφέρουν προϊόντα απομίμησης και εμπλέκονται σε διαδικτυακή πειρατεία. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: Συνελήφθησαν 12 ύποπτοι. Κατασχέθηκαν προϊόντα απομίμησης αξίας 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Κατασχέθηκαν μετρητά 460.468  ευρώ. Καταργήθηκαν 494.516 ιστότοποι. Άνοιξαν 48 ποινικές υποθέσεις. Η Επιχείρηση «In Our Sites» αποτελεί συνέχεια μιας επαναλαμβανόμενης κοινής παγκόσμιας Επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε το 2014 και έχει αυξανόμενη συμμετοχή κάθε χρόνο.

Στη διάρκεια αυτών των κοινών Επιχειρήσεων έχουν κατασχεθεί: 42.055 προϊόντα απομίμησης (παπούτσια, ρούχα και πολλά αξεσουάρ). 181.445 κιβώτια πλαστών ιατρικών προϊόντων
11 πλαστά έργα τέχνης που πωλούνται σε διαδικτυακούς ιστότοπους δημοπρασιών. 37 αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με τη Europol η πώληση παραποιημένων προϊόντων και πειρατικών υλικών γίνεται όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα για τις Διωκτικές Αρχές και ο βασικός λόγος είναι ότι το Διαδίκτυο επιτρέπει στους εγκληματίες να παραμένουν ανώνυμοι λόγω της φύσης του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου χωρίς σύνορα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις