Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τα τέλεια μελομακάρονα – συνταγή: Το κόλπο που τα κάνει αφράτα
PLUS

Τα τέλεια μελομακάρονα – συνταγή: Το κόλπο που τα κάνει αφράτα

Τα τέλεια μελομακάρονα - συνταγή: Την συνταγή πήραμε από το σάιτ της Ντίνας Νικολάου.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο εορταστικό κλίμα. Εκτός από τα στολίδια και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, την τιμητική τους έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Αν φέτος τις γιορτές αποφάσισες να φτιάξεις μελομακάρονα με τα χεράκια σου, βρήκαμε μια συνταγή που αποκαλύπτει ένα μυστικό υλικό που τα κάνει αφράτα και γευστικά. Αυτά τα μελομακάρονα που θυμίζουν της γιαγιάς είναι φανταστικά σε γεύση και αξίζει να μπεις στην κουζίνα και να τα φτιάξεις. Βρήκαμε λοιπόν την συνταγή της Ντίνας Νικολάου για μελωμένα μελομακάρονα που έχουν ένα μυστικό υλικό που τα κάνει αφράτα.

Οπως σημειώνει η γνωστή μαγείρισσα, το υλικό που κάνει τα μελομακάρονα τόσο αφράτα και γευστικά είναι η μπύρα.
Ας δούμε τα υλικά

2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
¾ φλιτζ. τσαγιού μπύρα
4 κουτ. σούπας κονιάκ
½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού σόδα, σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι

1½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
τη φλούδα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάω με τα χέρι μέχρι να λιώσει (όσο γίνεται) η ζάχαρη. Προσθέτω τη μπύρα, το κονιάκ, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το μίγμα του αλεύρου ανακατεύοντας με το χέρι μου μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ η ζύμη. Απλά αναδεύω τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Πλάθω τα μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που θέλω.

Τα αραδιάζω στη λαμαρίνα και τα ψήνω στους 180°C για 30-35 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να ροδίσουν απαλά. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζω το σιρόπι.

Βάζω τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζω για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις βγάλω τη λαμαρίνα από το φούρνο και ρίχνω το σιρόπι ζεστό περιβρέχοντας τα μελομακάρονα.

Τα αφήνω για 5 λεπτά και μετά τα γυρίσω για να σιροπιαστούν και από την άλλη μεριά. Στολίζω τα μελομακάρονα στην πιατέλα και πασπαλίζω με τα καρύδια. Ετοιμα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις