Κύκλωμα αστυνομικών - παράνομων ελληνοποιήσεων: Ο κατηγορούμενος αξιωματικός υπηρετούσε στο Τμήμα τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στο γραφείο ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του
Τουλάχιστον 34 εν ενεργεία αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, αλλά και αρκετοί απόστρατοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα που είχε στήσει φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών, σχεδόν στη μισή Αττική, τα 8 τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ’ την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν συλληφθεί 9 εν ενεργεία αστυνομικοί, ένας 1 Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια 1 Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας 1 δικηγόρος και οκτώ 8 πολίτες.Ανάμεσά τους φαίνεται πως είναι και μια νεαρή αστυνομικός, που φέρεται να είναι σύντροφος του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου.
Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας
Ένας από τους επικεφαλής του δικτύου χορήγησης πλαστών ταυτοτήτων (κυρίως) και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων (π.χ. διαβατήρια) φέρεται να είναι Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας σε περιοχή όπου ζει και εργάζεται – σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής – μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του διοικητή, οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στη σπείρα, εντοπίστηκαν 320 χιλιάδες ευρώ μέσα σε χρηματοκιβώτιο.
Όταν του είπαν να το ανοίξουν έκανε πως δεν ήξερε τον κωδικό και αναγκάστηκαν να το ανοίξουν με τροχό. Υποστήριξε πως “είναι του… θείου του και τα είχε εκεί για προστασία”.
Ο κατηγορούμενος αξιωματικός υπηρετούσε στο Τμήμα τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στο γραφείο ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του – επίσης αστυνομικός. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να “σβήσουν” με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.
Για το λόγο αυτό ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.
Η πελατεία του κυκλώματος
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, “πελάτες” του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με “ανοιχτούς λογαριασμούς” με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.
Ανάμεσα στους “πελάτες” ήταν και ο ο 35χρονος Αλβανός που δολοφονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε βενζινάδικο στη Νίκαια, αφού φαίνεται πως με τα πλαστά έγγραφα και ελληνοποιήθηκε ως ομογενής. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά από πολύμηνη έρευνα, παρακολούθηση των κατηγορουμένων και καταγραφής συνομιλιών, το κύκλωμα φέρεται να χορήγησε πιστοποιητικά ταυτοποίησης σε τουλάχιστον 3.000 παράτυπους μετανάστες, έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Κύκλωμα αστυνομικών – παράνομων ελληνοποιήσεων: Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
Βάση της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει αδικήματα κυρίως κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πλην των αστυνομικών είναι υπάλληλοι ΟΤΑ, δικηγόρος και ιδιώτες.
Η δίωξη που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκίας υπάλληλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδούς βεβαίωσης, διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα, διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνησης ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση, συνέργειας στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργειας στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας.
Επιπλέον κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με κατηγορίες για για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.