Το απόγευμα (18:00) θα γίνουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την τρίτη δόση, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες. “Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε” δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Έκανε γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.
“Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον” τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. “Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ” ξεκαθάρισε. “Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες”.
Πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε.
Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας
Είναι ενδεικτικό πως τα ραντεβού που κλείστηκαν χθες ξεπέρασαν τις 11.500, ενώ για την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί 60.000 εμβολιασμοί για την πρώτη και την τρίτη δόση. Στόχος είναι η συνεχής αύξηση του ρυθμού, έτσι ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό να έχουν εμβολιαστεί όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες. Η δυναμική της πανδημίας σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών αναμένεται να κρίνουν το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Δεν τυχαίο πως τρεις κορυφαίοι υπουργοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ: “Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το οτιδήποτε”. Ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: “Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση”, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη: “Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown”.
Μαξίμου: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
Στο Μαξίμου επί του παρόντος δεν εξετάζουν την επέκταση της υποχρεωτικότητας και περιμένουν το πως θα κινηθούν οι εμβολιασμοί για τους 60 ετών και άνω. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς με την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία πιθανότατα θα υπάρξει σταδιακή αποσυμπίεση στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι είναι πάνω από τα 60 έτη και οι περισσότεροι εξ αυτών διασωληνώνονται. Στην περίπτωση που η έξαρση της πανδημίας συνεχιστεί και η μετάλλαξη “Όμικρον” εξαπλωθεί περισσότερο, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την δημόσια υγεία χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. “Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Παράλληλα, παρακολουθούν τις εξελίξεις που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανακοινώνουν συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ακολουθώντας τον δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η μετάλλαξη “Όμικρον”, παρά το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε με τη Νότια Αφρική, έχει προλάβει να πλήξει τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Επέκταση υποχρεωτικότητας: Δημόσιο και 50αρηδες
Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται στην περίπτωση που επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Το πρώτο αφορά τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες και έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, όπως εφορίες, πολεοδομία, ΚΕΠ, δήμοι κ.α. με στόχο το περιορισμό της μεταδοτικότητας της νόσου. Παράλληλα όμως, φαίνεται να συζητείται το ενδεχόμενο να ισχύσει η υποχρεωτικότητα και για την ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σχετικά χαμηλά και δεν ξεπερνούν το 56%. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.