Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις της γείτονος.
Απάντηση, μέσω του εκποσώπου του, έδωσε στις απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Τουρκία προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις εξαιτίας της παραχώρησης του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ.
Επομένως, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας από την ΕΡΤ και την ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.
Οι δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία, όπως και πριν, αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” (κατεχομένων)».
Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων».