Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ροβανιέμι – πρώτη πτήση του Άη Βασίλη: Η απόλυτη μαγεία!
ΚΟΣΜΟΣ

Ροβανιέμι – πρώτη πτήση του Άη Βασίλη: Η απόλυτη μαγεία!

Ροβανιέμι - πρώτη πτήση του Άη Βασίλη: 20 μέρες για τα Χριστούγεννα

Το «Τί λες τώρα» βρέθηκε στην πρώτη πτήση του Άη Βασίλη από Ροβανιέμι προς Αθήνα!

Η Νάντια Ρηγάτου βρέθηκε σε έναν προσομοιωτή πτήσης παρέα με τον Άη Βασίλη, καλύπτοντας την απόσταση «Ροβανιεμι – Αθήνα», και με το αεροπλάνο γεμάτο δώρα για τους μικρούς μας φίλους!

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων πλάι στον Άγιο Βασίλη στο μοναδικό ταξίδι που κάνει κάθε χρόνο!

Η καταστροφή κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το Ροβανιέμι υπήρξε κάποτε ένα συγκρότημα χωριών στην άκρη του Αρκτικού κύκλου, όπου οι ντόπιοι αυτόχθονες Σάμι εξαρτώνταν από την γεωργία, την ιχθυοτροφία και την υλοτομία για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια των σκληρών χειμώνων. Οι τάρανδοι ήταν οι μοναδικοί τους σύντροφοι. Οι Σάμι φρόντιζαν τα πλάσματα αυτά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, βασιζόμενοι σε αυτά για φαγητό, για ζεστά ρούχα αλλά και μεταφορές, σε ένα – μερικές φορές – θανατηφόρο τοπίο. «Γνωρίζουμε πόσους ταράνδους μπορεί να αντέξει και να ταΐσει η φύση» λέει ο βοσκός από το Ροβανιέμι Σάμι Σάμι Ρουισμάκι. Οι κτηνοτρόφοι της Λαπωνίας δείχνουν μεγάλο σεβασμό στην φύση, φροντίζοντας ώστε οι τάρανδοι να μην καταστρέψουν την γη, λέει. Η οικογένεια του Ρουισμάκι εκτρέφει ταράνδους εδώ και γενιές, στις χιονισμένες πεδιάδες γύρω από την πόλη.

Αλλά την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανακάλυψη χρυσού μετέτρεψε το Ροβανιέμι σε μια πολυσύχναστη πόλη. Ήταν επίσης κόμβος μεταφορών, που συνέδεε την Ευρώπη με την Ρωσία και την θάλασσα του Μπάρεντς.

pack of wolves carrying sled
Μια πόλη σε σχήμα ταράνδου

Γι’ αυτό όταν τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Φινλανδία, κατέστρεψαν όσο μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Ροβανιέμι μπορούσαν. Τα ξύλινα σπίτια, τα σχολεία και οι εκκλησίες, όλα κάηκαν. Μόνο το 10% της πόλης παρέμεινε άθικτο. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Αλβάρ Άαλτο, ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της Φινλανδίας, ανέλαβε το έργο του σχεδιασμού ενός νέου Ροβανιέμι. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Αλβάρ Άαλτο ανέλαβε το έργο της ανακατασκευής της πόλης του Ροβανιέμι/Φωτογραφία: Visitrovaniemi

Εμπνευσμένος από το τοπίο και την άγρια φύση της Φινλανδίας, ο Άαλτο δεν θα μπορούσε να παραβλέψει το αγαπημένο ζώο της χώρας. Αν δει κανείς την πόλη από ψηλά, η σύγχρονη πόλη μοιάζει με το περίγραμμα ενός ταράνδου. Τα κέρατά του εκτείνονται πάνω από τα δημόσια πάρκα, ενώ ένας δακτυλιοειδής δρόμους αναπαριστά το μακρύ πρόσωπό του. Το στάδιο της πόλης είναι το μάτι του ζώου.

snow covered field during night time
Η φιλοξενία της Λαπωνίας

Το 1950, καθώς το Ροβανιέμι ανακατασκευαζόταν από τις στάχτες του, έλαβε μια απροσδόκητη επίσκεψη από την Πρώτη κυρία των ΗΠΑ, την Ελεανόρ Ρούσβελτ, που επισκέφθηκε την πόλη για να δείξει την υποστήριξή της στην μεταπολεμική ανάκαμψη της περιοχής. Με προειδοποίηση μόλις μίας εβδομάδας, οι αξιωματούχοι του Ροβανιέμι έσπευσαν να χτίσουν μία ξύλινα καλύβα όπου θα μπορούσε να διαμείνει και να δεχτεί επισκέπτες. Η επίσκεψη της Ρούσβελτ, που φυσικά κυκλοφόρησε σε πολλά έντυπα, ήταν άκρως πετυχημένη για την πόλη.

red and white wooden house with snow covered trees during daytime
Το Ροβανιέμι από ψηλά

Και η ταπεινή ξύλινη καμπίνα στην οποία διέμεινε, είναι πλέον η καρδιά του Χωριού του Άη Βασίλη, ενός θεματικού πάρκου με κάθε χριστουγεννιάτικη εμπειρία που μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι Λάπωνες, χάρη στην φιλοξενία τους και την μεγάλη αγάπη για τους ταράνδους, κατάφεραν να ζωντανέψουν ξανά μία πόλη που θα είναι ξεχαστεί στο πέρασμα των χρόνων.

Τώρα, το Ροβανιέμι έχει καταφέρει να πετύχει το φαινομενικά αδύνατο. Την προσέλκυση τουριστών στον Ακρτικό Κύκλο στα βάθη του Χειμώνα. Η Ιρένε Κανγκασνιέμι, καλλιτέχνης, είναι μεταξύ των κατοίκων της πόλης που ζουν από την παγκόσμια φήμη των Χριστουγέννων της Λαπωνίας. Φτιάχνει κοσμήματα και έργα τέχνης με την μορφή του ταράνδου. «Οι τάρανδοι είναι επιζώντες» λέει στο CNN. «Οι τάρανδοι είναι ο λόγος που οι άνθρωποι ήρθαν να ζήσουν εδώ μετά την εποχή των παγετώνων. Και οι τάρανδοι είναι αυτοί που μας έσωσαν και που επιβιώσαμε τόσους αιώνες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις