Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές ΚΙΝΑΛ – παράταση: Ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερους από 238.000 πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – παράταση: Ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερους από 238.000 πολίτες

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - παράταση: Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η ΕΔΕΛΑΠ αποφάσισε να πάρει η διαδικασία παράταση μίας ώρας.

Πολύ αυξημένη είναι η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ με πάνω από 238.000  πολίτες να έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η ΕΔΕΛΑΠ αποφάσισε να πάρει η  διαδικασία παράταση μίας ώρας (ως τις οκτώ το βράδυ)  , ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση μισής ώρας, σε περίπτωση που συνεχίζουν να υπάρχουν ουρές έξω από εκλογικά τμήματα.  Από τις 11 και μετά ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνον αργά το μεσημέρι!

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14.20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000. Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Η ροή στις κάλπες υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 20-25% σε σχέση με το 2017

Στην Αυστραλία, ψήφισαν 108 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Ανδρουλάκης (12), 11.1%, Γερουλάνος (2), 1.85%, Καστανίδης (3), 2.78%, Χρηστίδης (3), 2.78% Λοβέρδος (34), 31.48%, Παπανδρέου(54), 50%. Η ροή στις κάλπες υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 20-25% σε σχέση με το 2017. Το πρωί προέκυψαν κάποια  προβλήματα στο δίκτυο και για λίγη ώρα δεν λειτουργούσε διότι γινόταν αναβάθιση. Πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που θα δώσουν μία αξιόπιστη εικόνα για την έκβαση της μάχης, υπολογίζεται ότι θα δοθούν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης και μάλλον αυτό συνέβη ως ένα βαθμό απροσδόκητα, σε συνδυασμό και με τη δραματική πτυχή που έδωσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Το συγκινησιακό φορτίο από τη μεγάλη απώλεια έκανε τους ανθρώπους της παράταξης να κινητοποιηθούν και να εκφράσουν αγωνίες και ελπίδες ξανά για το μέλλον του χώρου. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μπει στην κούρσα της αρχηγίας, επιχειρώντας μία μεγάλη, ίσως και παράτολμη, επιστροφή ήταν ένα ισχυρό στοιχείο που έδωσε χρώμα στην όλη διαδικασία, είτε επειδή έβαλε σε κίνηση τους φανατικούς οπαδούς του, είτε γιατί προκάλεσε τα αρνητικά αντανακλαστικά στους φανατικούς εχθρούς του.

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν ένα ΚΙΝΑΛ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή του 10%

Η διαδικασία απέκτησε ενδιαφέρον κι από το γεγονός ότι μπήκαν άλλα δύο νέα πρόσωπα στην τελική φάση της κούρσας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης. Τελικά η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε έξι δεν οδήγησε σε ευτελισμό της διαδικασίας όπως φοβήθηκαν ή εκτίμησαν κάποιοι στην αρχή, αλλά λειτούργησε θετικά για την παράταξη. Όλα αυτά ίσως δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία εάν στο μεταξύ δεν υπήρχε μία πολύ ευνοϊκή συνθήκη: οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν ένα ΚΙΝΑΛ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή του 10%, με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να αδυνατεί την ίδια ώρα να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και να υποχωρεί.

Όπερ σημαίνει ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει είτε σήμερα το βράδυ (μάλλον απίθανο), είτε στο β’ γύρο της επόμενης Κυριακής (το πιθανότερο), θα έχει την ευκαιρία να ξαναβάλει την κεντροαριστερά στον πολιτικό χάρτη σε ρόλο πρωταγωνιστή ή έστω ρυθμιστή των εξελίξεων. Εάν δεν λειτουργήσει αυτή τη διαδικασία ως αναγεννητική για τον χώρο, τότε, όπως εκτιμούν οι πλέον ψύχραιμοι, η στασιμότητα θα είναι μόνιμη με κίνδυνο να πάει ακόμα και την απειλή για την επιβίωση του ΚΙΝΑΛ. Όσο για τις προβλέψεις για τη μάχη της αρχηγίας, οι πιο εχέφρονες αποφεύγουν τα πολλά πολλά, όπως έπραξαν άλλωστε και οι κατ’ εξοχήν «καταγραφείς» των τάσεων και των διαθέσεων της κοινής γνώμης, δηλαδή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έχουν επιλέξει εδώ και περίπου δέκα μέρες να μην δημοσιεύουν γκάλοπ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις