Κορονοϊός Δεκέμβριος: Πλήρης ετοιμότητα – Μάχη χωρίς κλείσιμο της οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Δεκέμβριος: Πλήρης ετοιμότητα – Μάχη χωρίς κλείσιμο της οικονομίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Κορονοϊός Δεκέμβριος: Ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.

06.12.2021 | 13:53

Ο Πρωθυπουργός τονίζει: «Η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” μάς ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή, γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση του. Για τη μετάλλαξη “Όμικρον” θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας.

»Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους.Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε -θα μιλήσει στη συνέχεια και ο Υπουργός Υγείας να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- η πολιτική μας τουλάχιστον ως προς τους εμβολιασμούς τον τελευταίο μήνα φαίνεται να αποδίδει. Ήδη 3 στους 4 Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να θωρακιστούν με το εμβόλιο. Η χώρα μας σήμερα είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών εμβολιασμών που αφορούν την 3η δόση. Και μόνο τις τελευταίες εβδομάδες τα συνολικά ραντεβού 1ης και 3ης δόσης ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια. Πάμε, με άλλα λόγια καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε. Γιατί ενώ όλες οι ηλικιακές ομάδες ανταποκρίνονται, υπάρχει μία μόνο η οποία επιμένει να καθυστερεί».

«Είμαστε σε ετοιμότητα»

Ο Υπουργός Υγείας είναι σαφής: «Είμαστε σε ετοιμότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν επανέλθει σε ρυθμούς Μαρτίου. «Παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή. Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων. «Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. Μισό εκατομμύριο για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης .Ο ίδιος επισήμανε επίσης πως δεν ισχύουν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για προβλήματα με το οξυγόνο στα νοσοκομεία, λέγοντας πως όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο.

»Όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου».Ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown, «ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% – 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στο βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες. Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν».

 

 Μητσοτάκης: «Υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους άνω των 60 ετών»

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει: «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι. Σκεφτείτε ότι στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, αν δεν κάνω λάθος, άμα δείτε τα δεδομένα οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, και παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.Συνεπώς, αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευτούν, καθώς συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών.

»Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας. Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός. Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές.

»Είναι αναγκαίος για την υγεία. Είναι πια αναγκαίος για ολόκληρη την κοινωνία.Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

»Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο.Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες.Θέλω να θυμίσω ότι πρώτη η Ελλάδα έθεσε κανόνες ελεγχόμενης πρόσβασης σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο. Πρώτη επίσης, από τον Οκτώβριο, άνοιξε τη δυνατότητα τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες. Και πρώτη έθεσε ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού για τους άνω των 60 τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Είναι ένα σχέδιο με σταθερούς στόχους αλλά και με την ευελιξία που απαιτούν κάθε φορά οι περιστάσεις».

»Προχωρούμε λοιπόν με μέθοδο, με κατανόηση, αλλά και με αποφασιστικότητα. Εντοπίζουμε με ψυχραιμία πού υστερούμε και παρεμβαίνουμε στοχευμένα όταν έχουμε πια, όπως μας επιτάσσει το Σύνταγμα, εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο. Αυτό κάνουμε και τώρα με τους συμπολίτες μας άνω των 60 που πρέπει να εμβολιαστούν.Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπουμε. Για αυτό και ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων μας».

»Κλείνω επιμένοντας στον χαρακτήρα που έχουν οι δύο νέες πρωτοβουλίες μας. Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία. Είμαι σίγουρος ότι όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία τους και όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή -άμεσα, τις επόμενες ημέρες- οι πολιτικές δυνάμεις ελπίζω να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η «προαιρετική υποχρεωτικότητα». Είναι καιρός να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια είναι μόνο μία: το εμβόλιο σώζει ζωές και πρώτα και πάνω απ’ όλα τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο».

 

 

 Μάχη με την «Όμικρον»

Είναι η «παραλλαγή της ανησυχίας» όπως τονίζουν τα Διεθνή μέσα. Εξ αιτίας γρήγορης εξάπλωσής της στη Νότια Αφρική. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός. Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού οδήγησε και τους υπουργούς Υγείας των χωρών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο. «Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής του Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση», εκτίμησαν οι υπουργοί Υγείας των G7 στο κοινό ανακοινωθέν.

Τι κάνει η Ευρώπη

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 την ανάγκη για γρήγορη δράση ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. H κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για αναστολή ταξιδιών από χώρες της Νότιας Αφρικής σημειώνοντας ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», για να κερδίσουμε χρόνο και να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας και να προσαρμόσουμε τα ιατρικά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, εάν χρειαστεί» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν επιδίωξε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Όμικρον και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της. Τον πρόεδρο των ΗΠΑ είχε ενημερώσει για τον νέο κορωνοϊό ο ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να υπάρξουν οριστικά στοιχεία για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Όμικρον, το οποίο προκάλεσε κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο και πυροδότησε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.Τουλάχιστον 69 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση στη μετάλλαξη Όμικρον. Παράλληλα, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s εκτιμούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών.

 

 

Ο κίνδυνος της «Όμικρον»

Δημιουργεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο που παρουσιάζονται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένος πληθωρισμός και ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Ο Οίκος Fitch, σε δική του ανακοίνωση, επισήμανε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της παραλλαγής Ομικρον στις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητά της. «Επί του παρόντος, πιστεύουμε ότι άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι πολύ απίθανη, όμως η αύξηση του πληθωρισμού θα περιπλέξει τις μακροοικονομικές αντιδράσεις, εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή», ανέφερε. Η Ντάγκαρ τόνισε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε με τις προηγούμενες παραλλαγές δείχνει ότι, ακόμη και με κάποιους περιορισμούς στις διεθνείς μεταφορές, η εξάπλωση της Όμικρον ίσως είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. «Αν η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων, οι οικονομίες που θα πληγούν σκληρότερα είναι εκείνες με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, την υψηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μικρότερη δυνατότητα να παράσχουν δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του νέου κύματος»

Οι φαρμακοβιομηχανίες

Αυτές κάνουν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στην παραγωγή σκευασμάτων που θα δρουν αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και τις νέες μεταλλάξεις. Η BioNTech SE ανακοίνωσε πως άρχισε τη δουλειά πάνω σ’ ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία προσδοκά να παράγει 80.000.000 δόσεις του πειραματικού της αντιιικού φαρμάκου για τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως το φάρμακο, που έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή Όμικρον.Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την παραλλαγή Ομικρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων. Σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως η παραλλαγή Ομικρον είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις θα επιβραδύνουν την μετάδοση του ιού

Τα σενάρια της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εξετάζει 4 σενάρια:

Α) Η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται ταχύτερα και είναι πιο επικίνδυνη από τη «Δέλτα», οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις της, με τις προοπτικές του πληθωρισμού να εμφανίζονται ασαφείς.

Β) Μεταδίδεται ταχύτερα, ενώ τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη «Δέλτα».Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς.

Γ) Μεταδίδεται πιο αργά από τη «Δέλτα» και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

Δ) Είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα. Σε αυτό το σενάριο της «ομαλοποίησης», η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs, ενώ η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και της προσφοράς εργασίας θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Exit mobile version