Εμβολιασμοί Ελλάδα σήμερα: Τα αναλυτικά στοιχεία των εμβολιασμών
Με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς προχωρά τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, δίνοντας ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα. Συγκεκριμένα, μόνο χθες εμβολιάστηκαν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός κι ενθαρρυντικός στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και του «χτισίματος» τείχους ανοσίας. Ενδεχομένως, βέβαια, το ακόμη πιο ενθαρρυντικό στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή μέρα να είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας «έσπασε» το φράγμα των 15.000.000 εμβολιασμών. Πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα ανέρχονται σχεδόν στους 6,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Τα αναλυτικά στοιχεία των εμβολιασμών
Ειδικότερα, μέχρι χθες, Τρίτη 7/12/2021 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 15.008.162 εμβολιασμοί.
Από αυτούς, τα 7.175.574 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ τα 6.694.451 (αύξηση 14.243) τη δεύτερη δόση. Τo 1.860.073 αφορά εμβολιασμούς με την αναμνηστική δόση.
Σημειώνεται ότι σε μία ημέρα έγιναν 75.472 εμβολιασμοί τρίτης δόσης.
Σκληραίνει τη στάση η κυβέρνηση απέναντι στους αρνητές -Μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση σε όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει σκληρότερα μέτρα έναντι των αντιεμβολιαστών γονιών και κηδεμόνων που στερούν από τα παιδιά τους τη φοίτηση στο σχολείο, καθώς θα είναι πλέον αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης κατέθεσαν νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους. Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.
Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 31/3/2022 η προθεσμία για τη μετατροπή των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης επιπέδου 1 και 2 σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης βάσει του ν. 4763/2020
Ευρώπη – Πρόσω ολοταχώς για λήξη πιστοποιητικού αν δεν κάνεις τρίτη δόση
Ξεκίνησε το συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα στην ατζέντα των συζητήσεων να βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σε περίπτωση που οι πολίτες δεν προχωρήσουν δηλαδή στην αναμνηστική δόση. Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής πλευράς ταυτίζεται με την πρόταση της Κομισιόν, δηλαδή να ισχύει η λήξη του 9μηνου από τις 10 Ιανουαρίου και μετά. Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση.
«Από την πλευρά της Ελλάδος, θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα που έχουμε λάβει και τα οποία έχουν να κάνουν με περιορισμούς, ειδικά για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+ και δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, θα επισημάνουμε την ανάγκη επέκτασης της ενισχυτικής (τρίτης) δόσης σε όλους τους πολίτες, ενώ πιστεύουμε ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε συγκεκριμένα σήμερα πριν από την εισαγωγική ομιλία του. Σημειώνεται πως οι περισσότερες χώρες βλέπουν θετικά την πρόταση της Κομισιόν για λήξη του πιστοποιητικού στους 9 μήνες, ενώ μόνο η Σλοβενία πρότεινε την συμβιβαστική λύση η εφαρμογή του μέτρου να ισχύσει από 1Η Φεβρουαρίου, αντί 10 Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα σε επίπεδο πρέσβεων την επόμενη εβδομάδα.
Κυριακίδου: Πιο δύσκολη η επιδημία λόγω της παραλλαγής Όμικρον
H EE παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι ότι αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που συνεχώς εξελίσσεται με την παραλλαγή Όμικρον», σημείωσε η κ. Κυριακίδου προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας. «Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση με την πανδημία της COVID-19 σε όλα τα κράτη-μέλη, η οποία έγινε ιδιαίτερα δύσκολη με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον», είπε.
Παράλληλα επισήμανε ότι θα καλέσει τους υπουργούς Yγείας να κλείσουν «το κενό ανοσοποίησης» και υπογράμμισε την ανάγκη χρήσης μη φαρμακευτικών μέτρων, όπως μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση, όπου χρειάζεται. Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι οι Υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν «τις αναθεωρημένες εντολές του ΕΜΑ, του ECDC, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον καρκίνο, τη στρατηγική για τα φάρμακα και την HERA. Πρόκειται για αναπόσπαστους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και αυτός είναι ο δρόμος που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά: να εργαζόμαστε μαζί με αλληλεγγύη και προετοιμαζόμενοι για το μέλλον».