Απέναντι στην «υβριδική απειλή» της Λευκορωσίας προς την ΕΕ, με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σύνορα με την Πολωνία, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, η Τσεχία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Βασοβίας για συνδρομή στην περιφρούρηση των συνόρων της. Η Τσεχία σκοπεύει να αναπτύξει ως και 150 μέλη των ενόπλων της δυνάμεων στην Πολωνία για να συμβάλλουν στη φρούρηση των συνόρων της χώρας αυτής με τη Λευκορωσία.
Την ανακοίνωση έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, ο Λουμπομίρ Μέτναρ, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Πράγα. Η απόφαση μένει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, που πάντως θεωρείται δεδομένη. Η εντολή της δύναμης αναμένεται να έχει διάρκεια 180 ημερών. Η αποστολή αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Βαρσοβίας. Η Τσεχία συμμετέχει, μαζί με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, στη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ.
Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ακόμη τρεις μήνες την απαγόρευση της πρόσβασης
Η Δύση κατηγορεί το τελευταίο διάστημα το καθεστώς της Λευκορωσίας υπό τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι ενορχήστρωσε την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση εν είδει αντιποίνων για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος του Μινσκ εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης· μιλά για «υβριδική απειλή». Το Μινσκ το αρνείται.
Στις αρχές του μήνα, η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ακόμη τρεις μήνες την απαγόρευση της πρόσβασης στην περιοχή των συνόρων με τη Λευκορωσία, που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της κλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης. Δυνάμει της πολωνικής νομοθεσίας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να κηρύσσεται παρά για μέχρι τρεις μήνες το μέγιστο. Τα νέα μέτρα διατηρούν την απαγόρευση πρόσβασης στη μεθόριο σε οποιονδήποτε μη μόνιμο κάτοικό της, συμπεριλαμβανομένων μελών ΜΚΟ που βοηθούν μετανάστες.