Κυβέρνηση απολογισμός: Μια πρώτη αποτίμηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση απολογισμός: Μια πρώτη αποτίμηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση απολογισμός: Σε μια πορεία δυόμισι χρόνων και μάλιστα υπό καθεστώς πανδημίας τα λάθη που έγιναν είναι αρκετά, ωστόσο κατά γενική ομολογία τα θετικά αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ περισσότερα.

11.12.2021 | 11:41

Δυόμισι χρόνια έχει διανύσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας και κάπου εδώ τόσο οι πολίτες όσο και η ίδια η κυβέρνηση μπορούν να κάνουν έναν ασφαλή και κυρίως μετρήσιμο απολογισμό των πεπραγμένων της. Και ο απολογισμός αυτός είναι απαραίτητο να γίνει, καθώς θα κρίνει και το μέλλον της. Θα κρίνει δηλαδή, αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι και επομένως δεν θα χρειαστούν είτε αλλαγές, είτε πορεία προς τις κάλπες και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σε μια πορεία δυόμισι χρόνων και μάλιστα υπό καθεστώς πανδημίας τα λάθη που έγιναν είναι αρκετά, ωστόσο κατά γενική ομολογία τα θετικά αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ περισσότερα, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο να είναι υπέρ της κυβέρνησης.

Η αρχή της αποτίμησης γίνεται προφανώς από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πολλά και αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να οδηγήσει την χώρα ακόμη και σε lockdown, που είχε αρνητικό αντίκτυπο και στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομια. Ωστόσο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα χρήματα που έλαβε ως βοήθεια από την ΕΕ, τα οποία διένειμε σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να διακόψουν την δραστηριότητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο οι απώλειες των επιχειρήσεων, αλλά και των εισοδημάτων των εργαζομένων περιορίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εγγύς μέλλον τα χρήματα αυτά (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) δεν θα ζητηθούν πίσω, ενώ ακόμη και η αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας θα μετατοπιστεί αρκετούς μήνες αργότερα.

Το υγειονομικό μέτωπο

Στον τομέα της υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας η κυβέρνηση ακολούθησε εξ αρχής την «γραμμή» του πλήρους συντονισμού με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών και δεν παρέκλινε από αυτήν ούτε κατ’ ελάχιστον. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ, γεγονός που το κατέστησε ισχυρό ώστε να αντεπεξέλθει όλες τις φορές που πιέστηκε και όλες τις φορές που ξεπέρασε τα όριά του. Λάθη έγιναν; Σαφώς και έγιναν. Υπήρξαν αρκετές φορές που εστάλησαν λάθος μηνύματα προς τους πολίτες ότι η πανδημία σχεδόν τελειώνει, υπήρξαν αρκετές αντιφατικές δηλώσεις υπουργών που δημιούργησαν σύγχυση στους πολίτες και υπήρξαν και λάθος χειρισμο,ί κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων και των ελέγχων αυτών, που η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωνε.

Μια κατά κράτος νίκη

Επόμενος τομέας απολογισμού είναι οπωσδηποτε ο τομέας της οικονομίας. Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται ότι η κυβέρνηση κερδίζει κατά κράτος. Αρχικά γιατί έκανε πράξη τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις και μείωσε όλους τους φορολογικούς συντελεστές. Οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες είδαν να μειώνεται η φορολογία τους σταδιακά και να καταργούνται φορολογικοί συντελεστές που ήταν παράλογοι και απομυζούσαν άδικα τζίρους, κέρδη επιχειρήσεων και εισοδήματα εργαζομένων. Επιπλέον, ενισχύθηκε σημαντικά η επιδοματική πολιτική και αποκαταστάθηκαν αδικίες προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ αυξήθηκε και ο κατώτατος μισθός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τους πιο αδύναμους η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, που οδήγησε στην αύξηση των λογαρισμών του ρεύματος, αλλά και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν και έτσι ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιβάρυνσης καλύφθηκε από το κράτος.

 

Ασφάλεια και εξωτερική πολιτική

Ακόμη δύο τομείς που η κυβέρνηση κερδίζει την ικανοποίηση των πολιτών είναι η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια των πολιτών. Στην εξωτερική πολιτική η τουρκική προκλητικότητα έχει μειωθεί αισθητά κυρίως μετά την υπογραφη των αμυντικών και εξοπλιστικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και μετά την διευθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Παράλληλα, οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ η εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη ενισχύθηκε σημαντικά μετά τα γεγονότα του Έβρου και την αποτροπή εισόδου στην γηραιά ήπειρο χιλιάδων μεταναστών, που είχε συγκεντρώσει ο Ερντογαν στα βόρεια σύνορά μας. Επιτυχία καταγράφει η κυβέρνηση όμως και στο εσωτερικό μέτωπο, αφού το στοίχημα της ασφάλειας των πολιτών λόγω εγκληματικότητας και κοινωνικών αναταραχών έχει κερδηθεί από τη στιγμή που η εγκληματικότητα έχει μειωθεί, αλλά και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που θα οδηγούσαν σε αναταρραχές δεν έχουν σημειωθεί.

Ψηφιακή μεταρρύθμιση

Κλείνοντας η αποτίμηση καταγράφει ίσως τα πιο θετικά αποτελέσματα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης να πραγματοποιεί «άλματα» ως προς τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες που μείωσαν αισθητά τόσο την γραφειοκρατία όσο και την ταλαιπωρία. Με δεδομένα, λοιπόν, ότι η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια κρίνεται θετική και ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι σε περισσότερα πεδία από αυτά που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε αιφνιδιασμούς μέσω εκλογών. Αλλά και πάλι κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον…

Exit mobile version