Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μαζευόμαστε με φίλους και την οικογένειά μας σε σπίτια και να απολαμβάνουμε καλό φαγητό και καλό κρασί. Διότι οίνος ευφραίνει καρδίαν… Έτσι το αλκοόλ και το φαγητό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, κακά τα ψέματα, όλες θα θέλαμε ένα ποτήρι κρασί μετά από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο. Πώς όμως θα απολαύσουμε το τέλειο κρασί, ώστε να μας συνεπάρει;
Το μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία σερβιρίσματος. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζει τη γεύση του κρασιού είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος. Στην πραγματικότητα, πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι η σωστή θερμοκρασία είναι ο μόνος παράγοντας για τη βέλτιστη απόλαυση του κρασιού. Ειδικότερα, τα λευκά κρασιά συνηθίζεται να σερβίρονται παγωμένα και τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Δυστυχώς, όμως, στα περισσότερα σπίτια, τα λευκά κρασιά σερβίρονται πολύ κρύα και αντίστοιχα τα κόκκινα κρασιά συχνά σερβίρονται πολύ ζεστά.
Λευκά κρασιά
Τα περισσότερα λευκά κρασιά σερβίρονται ιδανικά στους 45-50 βαθμούς σε αντίθεση με τη θερμοκρασία του ψυγείου σου που συνήθως είναι στους 37-40 βαθμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του κρασιού, τόσο πιο πλούσιες θα είναι οι γεύσεις. Ιδανικά αφαίρεσε το λευκό κρασί σου από το ψυγείο 20 λεπτά πριν την ώρα που θέλεις να το καταναλώσεις. Για να πετύχετε την βέλτιστη θερμοκρασία βάλε το μπουκάλι στο ψυγείο για 2,5 ώρες, στην κατάψυξη για 20-25 λεπτά ή βύθισέ το σε νερό με πάγο για 10 λεπτά.
Κόκκινα κρασιά
Για την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος βάλε το μπουκάλι στο ψυγείο για 20 λεπτά, στην κατάψυξη για 5-6 λεπτά ή βύθισέ το σε παγωμένο νερό για 3 μόνο λεπτά.