Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Όμικρον Ελλάδα: Αυξάνονται οι μολύνσεις της μετάλλαξης
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα Όμικρον Ελλάδα: Αυξάνονται οι μολύνσεις της μετάλλαξης

Κρούσματα Όμικρον Ελλάδα: Αυξάνονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα της μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Όμικρον, με τη μία χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνει πως είναι θέμα ημερών η νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική, παραλλαγή του κορονοϊού να επικρατήσει στο έδαφός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα τα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης έφτασαν από τα πέντε, που είχαν ήδη καταγραφεί, στα δέκα. Τα περισσότερα από αυτά ανιχνεύτηκαν στην Κρήτη, ενώ σε εξέλιξη παραμένει η ανίχνευση της μετάδοσης. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα πέντε κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον ήταν δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου.

Τα τέσσερα από τα πέντε πρώτα κρούσματα ήταν εισαγόμενα και συνδέονταν με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα ήταν στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα πέντε πρώτα κρούσματα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

ΕCDC: Πολύ υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της Όμικρον

Η μετάλλαξη “Όμικρον” του κορονοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή “Δέλτα” παραμένει η πιο διαδεδομένη. “Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή” σημειώνει.

Η εμφάνιση της παραλλαγής ανησυχίας “Όμικρον” εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και πιθανή ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με την παραλλαγή “Δέλτα”. Παρόλο που τα κρούσματα της “Όμικρον” τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά στην ΕΕ/ΕΟΧ συνδέονταν με ταξίδια, καταγράφεται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων που έχουν αποκτηθεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών. Τα κρούσματα ανιχνεύονται επίσης μέσω αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών σε συστήματα παρακολούθησης ρουτίνας. Αυτό δείχνει ότι η κοινοτική μετάδοση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες.

Περιορισμένα δεδομένα

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την “Όμικρον” στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ. Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της “Δέλτα”, η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η “Όμικρον” θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη “Δέλτα”.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούνται από την “Δέλτα” παραμένει υψηλή. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, η σωρευτική πλήρης πρόσληψη του εμβολίου COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 66,8%. Συνολικά, η πρόοδος στη λήψη παραμένει άνιση μεταξύ των χωρών, με τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναφέρουν ακόμη λιγότερο από το 50% της πλήρους πρόσληψης εμβολίων στον συνολικό πληθυσμό τους.

Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με την μετάλλαξη “Όμικρον”.

Οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχετικά με σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται από τη “Δέλτα” και πιθανώς την “Όμικρον”, οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία, με τον αντίκτυπο στον πληθυσμό να αναμένεται να είναι υψηλότερος εάν η αναμνηστική δόση χορηγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήδη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Η συντόμευση του διαστήματος χορήγησης σε τρεις μήνες μπορεί να απαιτήσει προσαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης εμβολίων.

Ως απόκριση στην υψηλή συχνότητα εμφάνισής της, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες και δεδομένης της επικείμενης πιθανής κυριαρχίας της “Όμικρον”, αυτές πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω χωρίς καθυστέρηση. Η άμεση ενίσχυσή τους θα επιβραδύνει την εξάπλωση της “Όμικρον”, για να επιτρέψει στις χώρες να κερδίσουν χρόνο για περαιτέρω ανάπτυξη εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και να αποτρέψει μια ξαφνική υψηλή επίδραση από την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις