Μπένος - Βόρεια Εύβοια: "Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Μιλάμε για "γκρίζα ζώνη" της οικονομίας"
“Η χώρα μας δεν έχει ρυθμίσει το χώρο της. Δηλαδή, κανόνες για το χώρο έχουν καλύψει το 30% του ελληνικού εδάφους. Η δεύτερη χώρα μετά από εμάς έχει καλύψει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι στο 70% κάνει πάρτι η ανομία, η έλλειψη κανόνων, και ξέρετε ποιοι θριαμβεύουν στις γκρίζες ζώνες”, τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, αναφέρθηκε στο νέο θεσμό των Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την πυρόπληκτη περιοχή. Αποκάλυψε, δε, ότι το συνολικό κόστος για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας πως “θέλουμε το πεδίο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας να γίνει πεδίο και αιτία ανασυγκρότησης για όλη τη χώρα”.
“Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Παλεύω δεκαετίες για αυτό. Μιλάμε για “γκρίζα ζώνη” της οικονομίας, παράλληλα με την αυθαίρετη δόμηση, το μπάζωμα ρεμάτων και όλα τα άλλα που ευθύνονται για πολλές φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες”, τόνισε. Όπως εξήγησε, τα Κέντρα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είναι μια καινούργια προσέγγιση. “Με τον καινούργιο νόμο του καθηγητή Οικονόμου που είναι στην ομάδα με την οποία δουλεύουμε, θα συγκροτήσουμε αυτά τα γραφεία. Θα δουλέψουμε προκειμένου το αργότερο σε 2 χρόνια να είναι έτοιμες αυτές οι πλήρεις δομές για το χώρο και το περιβάλλον.
‘Θα μπουν κανόνες’
Θα μπουν κανόνες στο 100% του εδάφους και οι κανόνες αυτοί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα ελέγχονται από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση”, επεσήμανε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα Κέντρα αυτά δεν θα έχουν παντού αρμοδιότητα αποφασιστική, επειδή υπάρχει και το άρθρο 24 του Συντάγματος, και ορισμένα θέματα θα κρίνονται σε υπερκείμενο επίπεδο, είτε στην Περιφέρεια είτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, θα γνωμοδοτούν για όλες τις περιπτώσεις.
Ο κύριος Μπένος μίλησε και για τα ολιστικά ΚΕΠ, λέγοντας πως “τα ΚΕΠ είναι ένα πνευματικό μου παιδί εδώ και 20 χρόνια, αλλά δυστυχώς από τότε έχουν κάνει πολύ μικρά βήματα”, καθώς “αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση δεν έχει δώσει ούτε το 10% των δυνατοτήτων της”.
“Τώρα τα ΚΕΠ θα γίνουν υποκαταστήματα του κράτους, θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής των πολιτών με το κράτος. Ο πολίτης θα εμφανίζεται μόνο μια φορά ακόμη και για σύνθετες υποθέσεις, δηλαδή για αδειοδοτήσεις. Μια κοπέλα που θέλει να ανοίξει κομμωτήριο, ένας νεαρός που θέλει να κάμνει συνεργείο αυτοκινήτων, ή κάποιος που θέλει να βγάλει σύνταξη. Το κράτος θα συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά, αυτή είναι η δουλειά του. Θα έχουμε και ένα λογισμικό που θα μας το κάνουν το ΕΜΠ και ο κ. Πιερρακάκης προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες στο κινητό ή στο laptop για την εξέλιξη της υπόθεσής τους”, υπογράμμισε.