Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πανδημία και η μετάλλαξη «Όμικρον». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρέμβαση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα Συμπεράσματα.
Τόνισε επίσης ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή, προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της «Όμικρον». Επισήμανε ακόμη τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών. Σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε 6+1 μήνες (αντί του 6+3 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλώσεις Μητσοτάκη λίγο πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Θα έχουμε την ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Eυρωπαϊκή επικαιρότητα, ξεκινώντας από το θέμα της πανδημίας. Προφανώς υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης “Όμικρον”, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται.
Θα συζητήσουμε, επίσης, ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης,
όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Εξάλλου η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης το Μάρτιο του 2020. Γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις Βαλτικές χώρες αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο. Θα συζητήσουμε, τέλος, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική μας πυξίδα, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ευρωπαϊκή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη, μόνη της, να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».
Η απάντηση για τα PCR τεστ
Ο κ.Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα PCR τεστ είπε πως η αύξηση τους δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας. Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα, όπως τα τεστ PCR;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα.