Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιρίνα Καραμάνος – Γκάμπριελ Μπόριτς: Η Ελληνίδα σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρίνα Καραμάνος – Γκάμπριελ Μπόριτς: Η Ελληνίδα σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής

Ιρίνα Καραμάνος - Γκάμπριελ Μπόριτς: Ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε σχέση με την Ιρίνα Καραμάνος εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια.

Μία δυναμική γυναίκα ελληνικής καταγωγής βρίσκεται στο πλευρό του Γκαμπριέλ Μπόριτς, του νικητή των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, η οποία ωστόσο φέρεται να είχε προειδοποιήσει πριν εκλεγεί ο αγαπημένος της ότι βρίσκει τον ρόλο της «Πρώτης Κυρίας» παρωχημένο, καθώς πλέον «οι εποχές έχουν αλλάξει». Σύμφωνα με τα χιλιανά ΜΜΕ, o 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε σχέση με την Ιρίνα Καραμάνος εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια. Ωστόσο η ίδια έκανε την εμφάνισή της στο πολιτικό σκηνικό μόλις πριν μερικές εβδομάδες, όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Μπόριτς τη βραδιά που εκείνος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο της κρίσιμης αναμέτρησης.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γράφει η La Nacion, ο αριστερός πολιτικός αποκαλούσε την Καραμάνος «συντρόφισσα». Πλέον την αποκαλεί με το όνομά της: Ιρίνα.«Χαμηλών τόνων και συγκρατημένη, η Ιρίνα Καραμάνος έχει ιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram και ντρέπεται όταν τη ρωτούν για τον Μπόριτς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η φεμινίστρια και ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα αύξησε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί του ενόψει της κάλπης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που θέλουν να βλέπουν έναν υποψήφιο να συνοδεύεται από μία γυναίκα.

Μπορεί να αποποιηθεί τον ρόλο της πρώτης κυρίας σε περίπτωση εκλογής του συντρόφου της

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που διαλύει τη συντηρητική ψευδαίσθηση: Η Καραμάνος ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποποιηθεί τον ρόλο της πρώτης κυρίας σε περίπτωση εκλογής του συντρόφου της, κάτι που τελικά συνέβη και με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι προβλεπόταν. “Θεωρώ ότι είναι ένας ρόλος που πρέπει να ξανασκεφτούμε, επειδή ζούμε σε διαφορετικές εποχές και πολλά έχουν αλλάξει. Πρέπει να επανεξετάσουμε την εξουσία και τις σχέσεις που αναδύονται από αυτήν” είχε πει την περασμένη εβδομάδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή [η Καραμάνος]», γράφει χαρακτηριστικά η La Nacion.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτή η θέση της Καραμάνος απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Μπόριτς, ο οποίος είχε τονίσει στο παρελθόν ότι ο ρόλος της «Πρώτης Κυρίας» δεν έχει νόημα και ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν θέσεις στο κράτος που πηγάζουν από τις σχέσεις του προέδρου με άλλα πρόσωπα ή συνδέονται με αυτές».
Ο Μπόριτς είχε τονίσει ότι ο στόχος του αν εκλεγεί θα είναι ένα κράτος διαφάνειας, όπου κάποιος θα μπορεί να κερδίσει μια θέση εξουσίας χάρη στην αξία του και όχι χάρη σε δεσμούς αίματος ή σε φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο.

Βρίσκει τον ίδιο τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας απαρχαιωμένο

Η γοητευτική Καραμάνος είναι 32 χρονών και το προφίλ της δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή εικόνα μιας συντρόφου προέδρου. Η νεαρή κοπέλα συνοδεύει σπάνια τον σύντροφό της σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν της αρέσει να μιλάει για τη προσωπική της ζωή και… βρίσκει τον ίδιο τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας απαρχαιωμένο. Έχει σπουδάσει ανθρωπολογία και κοινωνικές επιστήμες, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες: Ισπανικά, Ελληνικά (ο πατέρας της είναι Έλληνας), Αγγλικά και Γερμανικά. Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας, υποσχέθηκε χθες Κυριακή το βράδυ στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», υποσχόμενος ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, Χοσέ Αντόνιο Καστ. Θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriel Boric Font (@gabrielboric)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις