Ρεβεγιόν με ράπιντ τεστ: Ιδιαίτερη αναφορά για την ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης "Όμικρον" αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Με υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους θα γίνει το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον. Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα καθώς στις 11:00 πμ συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και το μεσημέρι η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που θα κάνει την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση. Ανάλογο μέτρο δεν προκρίνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν εκτιμάται ότι είναι επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για την διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν. Αυτός θα είναι και ο μόνος περιορισμός που θα προστεθεί για την περίοδο των εορτών με την κυβέρνηση να διατηρεί το υπάρχον πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνική ζωή.
Το κόστος θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους
Το κόστος θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους πολίτες που θα αποφασίσουν να κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή άλλον εσωτερικό χώρο εστίασης και είναι η πρώτη φορά που επωμίζονται ένα τέτοιο κόστος, παρότι εμβολιάστηκαν. «Θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι ειδικοί τονίζουν τον σοβαρό ενδεχόμενο της επαναλοίμωξης που έχουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι και σημειώνουν την σημασία της τρίτης δόσης, η οποία καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις παραλλαγές της νόσου. “Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%”, υποστήριξε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Στόχος της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι μέσω στοχευμένων μέτρων να καθυστερήσουν όσο μπορούν την εξάπλωση της μετάλλαξης προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, για να έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της.
Μήνυμα Μητσοτάκη στο υπουργικό για την πανδημία
Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του τελευταίο υπουργικού συμβουλίου για το 2021 θα θέσει τους στόχους για την νέα χρονιά και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθεί στην πορεία της πανδημία αλλά και για την ανησυχία που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη για την εξάπλωση της μετάλλαξης “Όμικρον”.
Επίσης θα τονίσει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού προκειμένου να σταματήσει η έξαρση της πανδημίας και να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας υπενθυμίζοντας πως ο κορονοϊός χτυπά τους ανεμβολίαστους.
Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ και ο Σωτήρης Τσιόδρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα. “Είναι μια κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί” είπε χαρακτηριστικά.