Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε ότι το χρώμα του αμαξώματος είναι από τα πλέον ευάλωτα μέρη ενός αυτοκινήτου, όντας εκτεθειμένο στους ρύπους και σε καιρικά φαινόμενα που επιταχύνουν τη γήρανση και ως εκ τούτου τη φθορά του. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται τη φροντίδα μας και την προστασία μας αν και εφόσον θέλουμε να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής του και τη γυαλάδα του. Ο τακτικός καθαρισμός των επιφανειών του αμαξώματος είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα του χρώματος. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, δεν αρκεί αυτό, καθώς αν το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου δεν γίνει με τον σωστό τρόπο, τότε μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ένας από τους βασικούς κανόνες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε είναι η χρήση των σωστών υλικών. Ακόμα, λοιπόν, και στην περίπτωση που δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλύνουμε μόνοι μας το αυτοκίνητό μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει π.χ. χωρίς τη χρήση μια σκληρής βούρτσας που θα «χαράξει» το βερνίκι του χρώματος και μακροχρόνια θα οδηγήσει στο θάμπωμά του. Ο καθαρισμός του αυτοκινήτου «στο χέρι» και όχι σε κάποιο αυτόματο πλυντήριο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως και το μοναδικό. Στο video που ακολουθεί, λοιπόν, ένας ειδικός στο detailing των αυτοκινήτων μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να πλύνουμε το αυτοκίνητό μας σαν επαγγελματίες τους είδους.
1ο στάδιο
Α. Στο πρώτο στάδιο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το υπό πίεση νερό θα αφαιρέσει όλους τους ρύπους από τις επιφάνειες του αμαξώματος. Φυσικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα ώστε να μη δημιουργηθούν οι γνωστές στάμπες στις επιφάνειες του αμαξώματος.
2ο στάδιο
Β. Στο δεύτερο στάδιο οι επιφάνειες του αμαξώματος θα πρέπει να καλυφθούν με τον καθαριστικό αφρό ο οποίος θα αφαιρέσει τους ρύπους που δεν αφαιρέθηκαν στο προηγούμενο στάδιο. Σημάδια από έντομα, έλαια και άλλοι ρύποι είναι καλό να αφαιρεθούν με τη χρήση ειδικών καθαριστικών αποφεύγοντας την άσκηση μεγάλης σημειακής πίεσης η οποία μπορεί να τραυματίσει το χρώμα του αμαξώματος. Αφήστε τα υλικά να δράσουν για ένα ή δύο λεπτά κι αν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία.
3ο στάδιο
Γ. Το τρίτο στάδιο ξεκινά με το ξέπλυμα του αμαξώματος με υπό πίεση και συνεχίζεται με το πλύσιμο των επιφανειών με κάποιο μαλακό υλικό. Ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δύο δοχείο ώστε στο ένα να ξεπλένετε το όποιο σφουγγάρι και στο δεύτερο να το γεμίζετε με το καθαριστικό υλικό. Το μυστικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ξεκινήσετε από τις πιο ψηλές επιφάνειες του αμαξώματος (π.χ. οροφή, καπό) και να καταλήξετε στις χαμηλότερες οι οποίες συγκεντρώνουν και τους περισσότερους ρύπους.
4ο στάδιο
Δ. Το ξέπλυμα και η αφαίρεση του νερού από τις επιφάνειες του αμαξώματος μάς οδηγεί στο επόμενο και πιο κρίσιμο στάδιο που δεν είναι άλλο από το στέγνωμα. Και εδώ η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων είναι εκείνη που θα μας γλιτώσει από κόπο και χρόνο ενώ θα μας εξασφαλίσει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια πετσέτα από μικροΐνες, για παράδειγμα, καθώς και ένα σπρέι θα ελαχιστοποιήσει την τριβή καθώς στεγνώνουμε τις επιφάνειες του αμαξώματος περνώντας από πάνω του ένα κομμάτι υφάσματος.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει χαρίζοντας λάμψη και μακροζωία στο χρώμα του αμαξώματος και… προστιθέμενη αξία στο αυτοκίνητό μας.