Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

16

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αναπηρικές συντάξεις: Μεγάλη κομπίνα με «φούσκωμα» ποσοστών αναπηρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Αναπηρικές συντάξεις: Μεγάλη κομπίνα με «φούσκωμα» ποσοστών αναπηρίας

Αναπηρικές συντάξεις: Στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί του δημοσίου και ιδιώτες, ψυχίατρος και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

Μεγάλο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί και υπάλληλοι του Ε.Φ.Κ.Α και το οποίο έναντι αμοιβής «ανέβαζε» τα ποσοστά αναπηρίας «πελατών» της οργάνωσης και φρόντιζε, σε δεύτερο χρόνο, για την ταχεία έκδοση συντάξεων, εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, στη Βόρειο Ελλάδα. Συνελήφθησαν ήδη επτά άτομα, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 62 άτομα, εκ των οποίων 29 ιατροί- μέλη του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, 9 υπάλληλοι Ε.Φ.Κ.Α., ένας υπάλληλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕ.Π.Ε.), ένας ιδιώτης – ιατρός και 22 ιδιώτες. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα τους (διευθυντής και υπάλληλοι σε δομή κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόρος και ψυχίατροι) είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε από τον τρόπο δράσης τους να αποσπούν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

«Καίριο ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις», αναφέρει η Αστυνομία «έχει συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν στον τόπο, χρόνο και σύνθεση επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και στα ποσοστά αναπηρίας που πιστοποιούνται σε εξετασθέντες ιδιώτες». Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό μέλος διευθυντή δομής κοινωνικής ασφάλισης, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην:

Έξω από τη διαδικασία

  • Επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
  • Ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).

Η προϋπόθεση της αναπηρίας

«Βασική προϋπόθεση», συνεχίζει η Αστυνομία «αποτελούσε ο ενδιαφερόμενος «πελάτης» να έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για πραγματοποίηση παρέμβασης, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού αναπηρίας από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε ιδιώτης γινόταν δικαιούχος των ευεργετημάτων του ελληνικού δημοσίου».

Κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαδραμάτιζε η ανωτέρω συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εκτελούσε και χρέη γραμματέα υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στον τομέα των συντάξεων και των ευνοϊκών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, σημαντικό ρόλο είχε η διοικητική θέση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς παρέμβαινε στις ακολουθητέες διαδικασίες.

Από 400 έως 2.000 ευρώ

Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμοιβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 400 έως 2.000 ευρώ. Συνολικά, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 97 περιπτώσεις. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την ανωτέρω δράση της είναι τουλάχιστον 30.000 χιλιάδες ευρώ.

Ψευδείς αναπηρίες

Η δεύτερη οργάνωση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2021 στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Την εγκληματική οργάνωση διηύθυνε ψυχίατρος, μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, ο οποίος είχε κατορθώσει να αναπτύξει ευρύ κύκλο επαφών που υποβοηθούσε στην επίτευξη του σκοπού του ενώ αναλάμβανε και συντόνιζε τη σύνταξη εισηγητικών φακέλων ιδιωτών που επρόκειτο να εξετασθούν από επιτροπές.

Και σε αυτή την περίπτωση οι εκάστοτε επιτροπές χαρακτηρίζονταν ως ευνοϊκές ή μη, ανάλογα με την ύπαρξη ή απουσία διαπροσωπικής σχέσης ή την παρουσία κάποιου άλλου ιατρού – μέλους της οργάνωσης. Τα οφελήματα που λάμβαναν τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης κυμαίνονται από 100 έως 1000 ευρώ ανά περίπτωση. Όπως προέκυψε ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 37 περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε 22 περιπτώσεις νόθευσης ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 15 άλλων ανάλογων περιπτώσεων.

Τα «ζυγούρια», το «αρνί» και το «αλατοπίπερο»

Κατά τις επικοινωνίες τους τα μέλη Β΄ εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες – συνθηματικές φράσεις ή λέξεις όπως οι ακόλουθες:

  • «8,0 για 2»: ποσοστό αναπηρίας 80% για χρονικό διάστημα δυο ετών.
  • «Ήταν για δυο ζυγούρια» ή «2 κιλά λάδι» ή «Ένα αρνί» ή «παϊδάκια»: Αναφορά σε χρηματικά ποσά.
  • «Βάλαμε αλατοπίπερο»: Προβήκαμε σε ενέργειες ώστε να αποδοθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό αναπηρίας.
  • «Να κατέβει στο γήπεδο»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να έχει τα εχέγγυα ώστε να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.
  • «Κοκτέιλ»: Περίπτωση ενδιαφερομένου ιδιώτη στον οποίο έχουν χορηγηθεί διάφοροι εισηγητικοί φάκελοι και αντίστοιχες γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με απώτερο σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας κλπ (ουσιαστικά πρόκειται για «κοκτέιλ» παθήσεων).
  • «Και τα λοιπά»: Μέριμνα ή πραγματοποίηση παρέμβασης για την επίτευξη της επιθυμητής αναπηρίας (ποσοστό και χρονική διάρκεια).
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις