Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαδικτυακή απάτη: Νέος συναγερμός σε τράπεζες και αστυνομία
ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή απάτη: Νέος συναγερμός σε τράπεζες και αστυνομία

Διαδικτυακή απάτη: Η συμμορία των απατεώνων εμφανίστηκαν ως... τράπεζα

«Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για να μην πέσουν θύματα των απατεώνων».Με αυτή τη φράση- s.o.s, ξεκινάει η Αστυνομία την επίσημη ενημέρωσή της για καταγγελθείσα διαδικτυακή απάτη, η οποία στοίχισε στο εύπιστο θύμα της, ολόκληρο τον τραπεζικό του λογαριασμό με ποσό άνω των 33.000 ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η συμμορία των απατεώνων εμφανίστηκαν ως… τράπεζα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα και ιστοσελίδα με περίγραμμα πανομοιότυπο του τραπεζικού ιδρύματος. Εκφόβισαν τον κάτοχό της, λέγοντάς του ότι πρέπει να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία για να μην ανασταλεί ο λογαριασμός του! Το έκανε, ακολούθησε τις οδηγίες τους, που περιέχονταν σε e-mail και λίγες ημέρες μετά διαπίστωσε ότι δεν του είχαν αφήσει ούτε ευρώ… Ενώ και αυτό το ποσό προστίθεται στο συνολικό των 40 εκατομμυρίων ευρώ που υφαρπάχθηκαν περίπου με τον ίδιο τρόπο από λογαριασμούς, κατά τα επίσημη στοιχεία, για τη νέα υπόθεση εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης», αναφέρεται «ενημερώνει τους πολίτες για περίπτωση εξαπάτησης πολίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, καθώς και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών».

closeup photo of eyeglasses
Αναλυτικά παρατίθενται τα βήματα και ο τρόπος δράσης των «ληστών του διαδικτύου»:

«Ο παθών έλαβε μήνυμα (email), στο οποίο εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τ o ν καλούσε να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία προκειμένου να μην ανασταλεί ο λογαριασμός του. Για την επιβεβαίωση των στοιχείων έπρεπε να χρησιμοποιήσει προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link) που εμπεριείχε το μήνυμα και οδηγούσε σε ιστοσελίδα, όπου ο παθόντας καταχώρησε τους προσωπικούς κωδικούς διαδικτυακής υπηρεσίας της τράπεζας, καθώς και τον κωδικό ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο άγνωστοι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αφαιρώντας από αυτούς συνολικά 33.940 ευρώ.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας».

Και ακολουθούν, για μία ακόμη φορά οι σχετικές οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ:

«Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, προτρέπουμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email):

· Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους.

· Να μην απαντούν στα μηνύματα και να τα διαγράφουν.

· Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία τραπεζικών υπηρεσιών ή πιστωτικών καρτών».

Και καταλήγει: «Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων”.

Υπενθυμίζεται σχετικό ρεπορτάζ του Alphafreepress, που αναφερόταν στο συνολικά υφαρπαχθέν ποσό από τραπεζικούς λογαριασμούς, σε μόλις 9 μήνες.

codes screengrab
Πάνω από 4ο  εκατομμύρια ευρω

«Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο τραπεζικών συναλλαγών 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μόλις εννέα μήνες, κατέληξαν στις τσέπες απατεώνων, οι οποίοι κυρίως χρησιμοποίησαν μεθόδους διαδικτυακών απατών για να αφαιμάξουν τα θύματα. Το γεγονός από μόνο του έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές και ήδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Τάξης Θεοδωρικάκος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, εκπρόσωποι των Τραπεζών και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ελήφθησαν αποφάσεις και για τον έγκαιρο εντοπισμό των δραστών, που εξαπατούν τους πολίτες και τους βυθίζουν στην απόγνωση, αρπάζοντας κόπους μιας ζωής πολλές φορές, αλλά και για το πως θα προστατευθούν οι ίδιοι, από τη δράση διεθνών, οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων. Ετσι, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, δημιουργείται ένα Συντονιστικό Κέντρο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ, Τράπεζας της Ελλάδος, και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τον συντονισμό της δράσης ώστε να χτυπηθούν οι απατεώνες.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τρόποι “ψαρέματος” – (phising), κωδικών των νόμιμων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι, πιστεύοντας σε παραπλανητικά e-mail στον υπολογιστή η σε μηνύματα στο κινητό, εκλαμβάνουν τις συμμορίες των απατεώνων, ως νόμιμους φορείς με τους οποίους καλούνται «να συνεργαστούν»! ‘Ομως, ένα είναι βέβαιο. Οι Τράπεζες ποτέ δεν επιλέγουν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες τους. Αυτό και μόνο έπρεπε να είχε βάλει φραγμό στους απατεώνες, αλλά…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις