Καθάρισμα κοσμημάτων: Ασημένια, χρυσά, ημιπολύτιμα...εδώ είναι οι λύσεις για ό,τι χρειαστείς.
Είναι οι «επίσημοι συνοδοί», το plus one των εμφανίσεων μιας γυναίκας, αφού συμπληρώνουν τα σύνολά κολακεύοντας ακόμα περισσότερο σημεία του σώματος. Statement κολιέ, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλια βρίσκονται σε κάθε γυναικείο μπουντουάρ και παίζουν το δικό τους ρόλο στις εμφανίσεις χαρίζοντας ένταση, επιβλητικότητα και, μερικές φορές, και περισσότερο κύρος. Είτε είστε φίλη των faux, είτε των αληθινών, το πιθανότερο είναι ότι πέρα από τη φύλαξή τους δεν κάνετε κάτι άλλο για να τα διατηρήσετε ακέραια.
Παρόλα αυτά τα κοσμήματα, όπως πιθανώς να έχετε παρατηρήσει, όσο περνάει ο καιρός, με την έκθεση στον αέρα ή στο νερό και την επαφή με το δέρμα, παύουν να έχουν την ατόφια όψη που είχαν όταν τα είχατε πρωτοαγοράσει. Αν είναι faux αποχρωματίζονται ή μαυρίζουν και αν είναι αληθινά ή ημιπολύτιμα, θαμπώνουν ή κάνουν γραμμές και στάμπες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, απαιτούν καθάρισμα! Φυσικά, το κάθε ένα έχει το δικό του τρόπο διαχείρισης. Είτε αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τη «συντήρηση» των δικών σας, είτε θέλετε να ξαναδώσετε ζωή σε παλιά κοσμήματα από μαμάδες και γιαγιάδες, αυτά είναι όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον τρόπο καθαρισμού τους.
Αν είναι από ασήμι
Σε μια λεκάνη, ρίχνετε μαγειρική σόδα και νερό (3 μέρη σόδας, 1 νερού) ώστε να δημιουργηθεί ένα μίγμα που θα έχει σχεδόν την υφή πάστας. Βουτάτε ένα πανί στο μίγμα και με αυτό τρίβετε κάθε πλευρά του κοσμήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γυαλίσει ξανά. Αν είναι από μέταλλο νίκελ (το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα περισσότερα faux). Σε μια μικρή λεκάνη ρίχνετε ίση ποσότητα νερού και ξυδιού. Βυθίζετε μέσα στο υγρό ένα παλιό ύφασμα και με αυτό τρίβετε το κόσμημα. Στη συνέχεια, με ένα άλλο πανί το οποίο έχεις βρέξει μέσα σε σόδα με νερό, περνάτε την επιφάνεια των κοσμημάτων σας και τέλος, περνάτε με ένα στεγνό πανί.
Αν είναι από χρυσό (ή επιχρυσωμένο)
Σε μια οδοντόβουρτσα που δεν χρησιμοποιείτε πια, απλώενετε λίγη ποσότητα οδοντόκρεμας, ρίχνετε λίγο νεράκι και στην συνέχεια τρίβετε τα σημεία που έχουν μαυρίσει. Ξεπλένετε με νερό και σκουπίζετε με ένα μαλακό ύφασμα.
Αν είναι ημιπολύτιμοι λίθοι
Αν και σπάνια φθείρονται, σε περίπτωση που θέλετε να τα φρεσκάρετε, βάζετε το κόσμημα μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και υγρό πιάτων και το αφήνετε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια καθαρίζετε την πέτρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και την ξεπλένετε με ζεστό νερό.