Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν κάνοντας λόγο ένα «καταπληκτικό» δώρο στις οικογένειές τους και σε όλη τη χώρα, την ώρα που μεταδίδεται ταχέα η μετάλλαξη Όμικρον. «Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας δεν μπορώ να πω ότι έχουμε εξέλθει από αυτή», αναφέρει ο Τζόνσον στο μήνυμά του το οποίο θα μεταδοθεί σήμερα, την ώρα που το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού προκαλεί νέα έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, οι οποίες ξεπέρασαν για δύο συνεχείς ημέρες τις 100.000. Αντίθετα με πέρυσι, όταν η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 μόλις ξεκινούσε και η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς λίγο πριν τα Χριστούγεννα λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, φέτος ο Τζόνσον δεν σκοπεύει να πράξει το ίδιο.
«Για εκατομμύρια οικογένειες σε όλη τη χώρα ελπίζω και πιστεύω ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα», υπογραμμίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.«Και αν ο σωρός με το χαρτί περιτυλίγματος είναι μεγαλύτερος φέτος, αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή σε όλη τη χώρα, την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, δίναμε ο ένας στον άλλο ένα αόρατο και ανεκτίμητο δώρο», τονίζει. «Κάναμε το εμβόλιο το οποίο μας προστατεύει και μας εμποδίζει να μολύνουμε άλλους», εξήγησε ο Τζόνσον «Εμβολιαστήκαμε όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους φίλους και την οικογένειά μας και όλους όσους συναντάμε», προσθέτει.
Ο Τζόνσον ολοκληρώνει αυτή τη χρονιά ευρισκόμενος σε μια δύσκολη θέση πολιτικά, μετά τα σκάνδαλα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την παραβίαση των κανόνων του lockdown πέρυσι, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν να χάνει έδαφος, μια εσωκομματική εξέγερση -αφού πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος καταψήφισαν την πρότασή του για επιβολή εμβολιαστικού διαβατηρίου- και την απώλεια ενός παραδοσιακού προπυργίου του κόμματός του.
Μειωμένος έως και 70% ο κίνδυνος νοσηλείας από την Όμικρον
Την ίδια ώρα, αισθητά μικρότερος εμφανίζεται μεν ο κίνδυνος νοσηλείας για όσους προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, εντούτοις η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων από την UKHSA καταδεικνύει ότι ένας ασθενής με Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζένι Χάρις, σχολίασε ότι είναι «ενθαρρυντική» η ένδειξη ότι όσοι προσβάλλονται από τη νέα παραλλαγή ενδέχεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν.
«Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα» υπογράμμισε. Τα ευρήματα συνάδουν με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μελέτες του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Χρειάζονται όμως περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις που έχει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους. Η μεταδοτικότητα, η σοβαρότητα της νόσου και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένουν τα τρία βασικά ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας για να εκτιμήσουν αν θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα, αντιδημοφιλή και οικονομικώς επιζήμια μέτρα.
Η UKHSA ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία έναντι της συμπτωματικής ασθένειας είναι μειωμένη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την Covid-19, όμως βελτιώνεται μετά την αναμνηστική δόση. Ωστόσο, η προστασία μειώνεται ταχύτερα απέναντι στην Όμικρον απ’ ό,τι στη Δέλτα και είναι περίπου 15-25% χαμηλότερη μετά τη 10η εβδομάδα από την αναμνηστική δόση.
Αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων – 120.000 μολύνσεις σε μία ημέρα
Η Βρετανία κατέγραψε και πάλι χτες, Πέμπτη, ρεκόρ κρουσμάτων, με 119.789 μολύνσεις, από 106.122 χθες. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 678.165 κρούσματα στη χώρα, όπου έχει κυριαρχήσει η παραλλαγή Όμικρον. Πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι μπαίνουν αυτοαπομόνωση επειδή προσβλήθηκαν ή είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώνει το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην Αγγλία σε 7 ημέρες, από 10 που ήταν μέχρι τώρα, ώστε να επιστρέφουν νωρίτερα στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι.