Χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα - συνταγή: Πραγματικά, είναι τόσο εύκολο στην εκτέλεσή του, που μπορεί να το φτιάξει η καθεμιά από εσάς, χωρίς κόπο.
Αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ απλά… δεν υπάρχει! Πραγματικά, είναι τόσο εύκολο στην εκτέλεσή του, που μπορεί να το φτιάξει η καθεμιά από εσάς, χωρίς κόπο, απλά και μόνο ακολουθώντας τα απλά βήματα της συνταγής. Μιας και τα Χριστούγεννα είναι πλέον… προ των πυλών, βάλε και εσύ το χεράκι σου στο εορταστικό τραπέζι, εντυπωσιάζοντας φίλους και συγγενείς με τις ζαχαροπλαστικές σου ικανότητες.
Υλικά
175 γρ. (¾ φλιτζάνι) ανάλατο βούτυρο, ψιλοκομμένο
210 γρ. ζάχαρη
400 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
200 γρ. (1 φλιτζάνι) κεράσια γλασέ – χοντροκομμένα
100 γρ (1 φλιτζάνι) αποξηραμένα κράνμπερι
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
120 ml (½ φλιτζάνι) κονιάκ κεράσι (cherry brandy)
85 γρ. (½ φλιτζάνι) αλεσμένα αμύγδαλα – (χοντροαλεσμένα – όχι του τύπου που είναι σαν αλεύρι)
3 μεγάλα αυγά – χτυπημένα ελαφρά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
Εκτέλεση
Παίρνεις μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα ανάμεικτα φρούτα, τα κεράσια γλασέ, τα κράνμπερι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού & λεμονιού, καθώς και το κονιάκ κεράσι, εκτός από 4 κουταλιές της σούπας. Ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου και στρώνεις με λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20 cm (με αφαιρούμενη βάση). Προσθέτεις τα αλεσμένα αμύγδαλα στο μείγμα των φρούτων, ανακατεύεις και στη συνέχεια ρίχνεις τα αυγά.
Προσθέτεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και το απλώνεις ομοιόμορφα. Ψήνεις για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς, στη συνέχεια χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς Κελσίου και το αφήνεις στον φούρνο για ακόμη 1-1μιση ώρα, μέχρι το κέικ να γίνει σκούρο καφέ από πάνω. Βγάζεις από τον φούρνο το κέικ και όσο είναι ακόμα ζεστό, με ένα μακρύ ξυλάκι (σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για τα σουβλάκια) κάνεις περίπου 10-12 τρύπες σε όλο το κέικ. Ρίχνεις 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ κεράσι σε όλη την επιφάνεια του κέικ.