Σόδα μετά το φαγητό: Μύθος ή αλήθεια;
Αρκετοί συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι σόδα μετά από ένα “γεμάτο” γεύμα προκειμένου να καταπραΰνουν το ταλαιπωρημένο στομάχι τους.
Είναι αποτελεσματική αυτή η πρακτική ή καταλήγει να επιδεινώσει τις ενοχλήσεις;
Η σόδα δεν ενδείκνυται ως γιατροσόφι για τη δυσπεψία, καθώς το ανθρακικό εντείνει το φούσκωμα που ήδη νιώθουμε. Οι φυσαλίδες της σόδας διογκώνονται μέσα στο στομάχι και συχνά προκαλείται ερυγή (ρέψιμο) που αρχικά μας ανακουφίζει.
Πολλές φορές όμως οι φυσαλίδες δεν απορρίπτονται κι έτσι το φούσκωμα και το βάρος εντείνονται.
Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, ότι άλλα ανθρακούχα ροφήματα, όπως τα ροφήματα τύπου κόλα, διευκολύνουν την πέψη επειδή είναι όξινα και για την ομαλή πέψη απαιτείται όξινο περιβάλλον στο στομάχι.