Σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου: Το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία

ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου: Το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου: Ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 9,1 Ρίχτερ, σημειώνεται στ’ ανοιχτά της Βόρειας Σουμάτρα

26.12.2021 | 19:34

Ήταν η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων. Μια ημέρα σαν σήμερα: 26 Δεκεμβρίου 2004. Κυριακή πρωί. Το κέφι και η χαρά περίσσευαν. Μια γιορτινή και ηλιόλουστη μέρα σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στον ινδικό ωκεανό. Τίποτα δεν μπορούσε να δώσει έστω και την παραμικρή υποψία για τον εφιάλτη που θα ξεκινούσε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως λίγη ώρα αργότερα όλοι αυτοί οι τροπικοί παράδεισοι θα μετατρέπονταν σε μια επίγεια κόλαση.

Το ρολόι έδειχνε 7:59 το πρωί. Εκείνη ήταν η στιγμή που ξεκίνησαν όλα. Ξαφνικά η γη άρχισε να τρέμει. Αν και μέχρι σήμερα οι σεισμολόγοι δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό αποτέλεσμα σχετικά με το μέγεθος του σεισμού, εκτιμάται πως η δόνηση, που είχε σαν επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, είχε μέγεθος 9,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτόματα το νούμερο αυτό τον κατατάσσει ως τον τρίτο πιο δυνατό σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Και όλα θα πήγαιναν καλά και οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού (αναλογικά με το μέγεθός του βέβαια) θα ήταν ελάχιστες. Ο εφιάλτης, ωστόσο, δεν είχε ξεκινήσει ακόμα.

Ο φονικός «μαύρος γίγαντας»

Η πόλη στα βόρεια της Σουμάτρα, Μπάντα Άσεχ ήταν η πλησιέστερη στο επίκεντρο του σεισμού και τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν σε μόλις 15 λεπτά. Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως στο συγκεκριμένο νησί, τα παράλια του οποίου ισοπεδώθηκαν, το ύψος του τσουνάμι έφτασε ακόμα και τα 30 μέτρα. Ένας μαύρος γίγαντας. Ένα απροσπέλαστο τοίχος. Το τσουνάμι χρειάστηκε μέχρι και επτά ώρες μετά τον σεισμό για να φτάσει σε κάθε μια από τις 15 χώρες που έπληξε αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες ζημιές και σπέρνοντας τον θάνατο και τον όλεθρο.

Τα περισσότερα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στο φονικό τσουνάμι. Κανείς δεν τους είχε ειδοποιήσει για την έλευσή του αφού δεν υπήρχαν τότε συστήματα προειδοποίησης τοποθετημένα στον Ινδικό Ωκεανό. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως αρκετές φυλές ιθαγενών σώθηκαν όταν είδαν τα νερά να υποχωρούν, επειδή από ιστορίες που είχαν μεταφερθεί σε αυτούς με το πέρασμα του χρόνου έκαναν λόγο για μεγάλα καταστροφικά κύματα που ακολουθούν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Η Σρι Λάνκα πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα, μετά την Ινδονησία

Δυο ώρες μετά τον σεισμό, το τσουνάμι χτύπησε και την Σρι Λάνκα με κύματα που έφταναν ακόμα και τα τρία μέτρα! Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκεί. Η Σρι Λάνκα είναι η χώρα που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα, μετά την Ινδονησία. Ταϊλάνδη, Ινδία, Μαλδίβες, Σομαλία, Υεμένη, Κένυα Τανζανία και Σεϋχέλλες κατέγραψαν και αυτές νεκρούς αλλά και μεγάλες καταστροφές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, 227.898 άτομα πέθαναν. Μετρούμενος σε απώλειες ζωών, αυτός είναι ένας από τους δέκα χειρότερους σεισμούς στην καταγεγραμμένη ιστορία, καθώς και το χειρότερο τσουνάμι στην ιστορία. Στην πραγματικότητα, πάντως, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τον αριθμό των νεκρών. Κάποιοι ανεβάζουν αυτόν αριθμό ακόμα και στα 280.000 άτομα σε 14 χώρες.

https://twitter.com/Ambrachmad/status/1474925800428244992

Τα νούμερα που προκαλούν σοκ

Η συνολική ενέργεια των κυμάτων του τσουνάμι ήταν ισοδύναμη με περίπου 5 μεγατόνους ΤΝΤ, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο της συνολικής εκρηκτικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (συμπεριλαμβανομένων των δύο ατομικών βομβών). Σε πολλά μέρη, τα κύματα έφτασαν μέχρι το 2 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Το Τσουνάμι έφτασε μέχρι τη Νότια Αφρική (περίπου 8.500 χιλιόμετρα από το επίκεντρο), ακόμα και την Ανταρκτική και τη Νότια Αμερική.

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε στην επιφάνεια της Γης από τον σεισμό του Ινδικού Ωκεανού είναι ισοδύναμη με πάνω από 1.500 φορές εκείνη της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα!

Η μετατόπιση της μάζας και η μαζική απελευθέρωση ενέργειας άλλαξαν ελαφρώς την περιστροφή της Γης. Η ακριβής ποσότητα δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά τα θεωρητικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι ο σεισμός μείωσε τη διάρκεια της ημέρας κατά 2,68 μικροδευτερόλεπτα! Προκάλεσε επίσης ταλάντωση του άξονα της Γης έως και 2,5 εκατοστά. Η κίνηση κατά μήκος του ρήγματος ήταν 10 μέτρα οριζόντια και 4 με 5 μέτρα κάθετα. Πολλά νησιά κοντά στο επίκεντρο (όπως τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ) μετακινήθηκαν ή/και βυθίστηκαν από μερικά εκατοστά μέχρι και λίγα μέτρα!

Exit mobile version