Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ορφανοτροφείο Αττικής – Μιχαηλίδου: Η υφυπουργός επισκέφθηκε τα παιδιά στο Παίδων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορφανοτροφείο Αττικής – Μιχαηλίδου: Η υφυπουργός επισκέφθηκε τα παιδιά στο Παίδων

Ορφανοτροφείο Αττικής - Μιχαηλίδου: Οι σοκαριστικές καταγγελίες για το ορφανοτροφείο-κολαστήριο της Αθήνας είναι γροθιά στο στομάχι

Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση για το ορφανοτροφείο- κολαστήριο όπου 5 ανήλικα παιδιά είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους παρουσία των εργαζομένων της δομής. Έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες, ενώ έχει παγώσει και η χρηματοδότηση του ιδρύματος. Κακοποίηση από τους φροντιστές, χορήγηση ληγμένων φαρμάκων και δωμάτιο τιμωρητήριο. Οι σοκαριστικές καταγγελίες για το ορφανοτροφείο-κολαστήριο της Αθήνας είναι γροθιά στο στομάχι. Τα φρικιαστικά περιστατικά έφερε στο φως της δημοσιότητας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το απόγευμα της Δευτέρας (27/12) η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφτηκε το νοσοκομείο Παίδων με δική της πρωτοβουλία προκειμένου να δει τα ανήλικα παιδιά και να διασφαλίσει πως γίνεται η σωστή έρευνα από τους ψυχιάτρους. Από την άλλη, η υφυπουργός δεν βγάζει από το κάδρο τα υπόλοιπα 30 παιδιά που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή της Αθήνας που όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τους λάθος λόγους.

Σωματική βία

«Οι γυναίκες που δουλεύουν στον φορέα αυτό, ασκούσαν σωματική βία στα συγκεκριμένα παιδιά. Μάλιστα, υπήρχε αποθήκη τιμωρητήριο, τα οποία πήγαιναν εκεί όταν έκαναν κάτι. Και ακόμα, εξίσου αν όχι περισσότερο σοκαριστικό… υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών, μεταξύ αγοριών στην ηλικία των 7 με 11, σεξουαλικές σχέσεις μπροστά σε εργαζομένους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μιχαηλίδου.  Όπως είπε, η καταγγελία δεν λέει αν οι εργαζόμενοι τους έβαζαν να τα κάνουν. Λέει όμως για πολύ συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις και σχέσεις μεταξύ αγοριών. Μεταξύ πολύ μικρών αγοριών, 7, 8, 9, 10 ετών οι οποίες γινόντουσαν μπροστά στις εργαζόμενες και δεν υπήρχε καμία αντίδραση,  καμία συμβουλευτική, δεν χώριζαν τα παιδιά, δεν υπήρξε τίποτα.

«Ήθελα να δω τα παιδιά από κοντά»

Στη χτεσινή της επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων η Δόμνα Μιχαηλίδου συνομίλησε με τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά που έχουν μεταφερθεί από τη δομή, ύστερα από τις καταγγελίες. Το ένα από τα παιδιά απουσίαζε καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν στη ΓΑΔΑ και έδινε κατάθεση. «Ήθελα να δω τα παιδιά από κοντά γιατί με ενδιαφέρει προσωπικά σε τι κατάσταση βρίσκονται. Είδα τα τέσσερα ανήλικα παιδιά μιας και το πέμπτο έδινε κατάθεση. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε πολύ άμεσα ξεκινώντας την έρευνα και παίρνοντας καταθέσεις από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Σημάδια παραμέλησης…

Από τα παιδιά που είδα, τα δύο είναι υπέρ κινητικά και έχουν μια ήπια νοητική στέρηση. Δυστυχώς είναι παιδιά με εμφανή σημάδια παραμέλησης. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως το ένα παιδάκι είχε μαυρισμένο μάτι- δεν ξέρω καν πότε συνέβη αυτό και πρέπει να το ψάξουμε. Επίσης, το μικρότερο από τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχει τρομερά σημάδια παραμέλησης στα δοντάκια του. Αυτές τις ημέρες που βρίσκονται στο νοσοκομείο τα παιδιά είναι ξυπόλητα και ο λόγος δεν είναι πως δεν έχουν παντόφλες. Όπως με ενημέρωσαν οι νοσηλεύτριες που είναι στο πλευρό τους, μέρα- νύχτα, τα παιδιά έχουν μάθει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως στη δομή που φιλοξενούνται κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Ακόμα και αν δεν είσαι ειδικός μόλις δεις αυτά τα ανήλικα παιδιά καταλαβαίνεις αμέσως τα έντονα σημάδια παραμέλησης τους» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο iefimerida.gr.

«Όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ορφανοτροφείο έχουν φύγει από τις βιολογικές οικογένειες τους, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, και θέλω να ξέρω τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης τους. Εκτός από αυτά τα 5 ανήλικα παιδιά που είναι στο νοσοκομείο, υπάρχουν πίσω στη δομή άλλα 30 που πρέπει να φροντίσουμε άμεσα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως μεγαλώνουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που τους απομάκρυνε ο εισαγγελέας» συμπληρώνει η Δόμνα Μιχαηλίδου που από τη πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε άμεσα.

Η απομάκρυνση των εργαζομένων

«Με τον παλιό νόμο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να καταδικαστούν για να εγκαταλείψουν το πόστο τους, ενώ τώρα αρκεί μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα. Αν όλες οι διαδικασίες γίνουν στην ώρα τους το αργότερο σε 3 βδομάδες θα απομακρυνθούν οριστικά από τη δομή. Το θέμα που προκύπτει είναι τι θα γίνει αυτό το διάστημα που εξακολουθούν να βρίσκονται κανονικά στην εργασία τους» αναφέρει στο iefimerida.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις