Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εμβολιασμός Ελλάδα ποσοστό: Θα ξεπεράσουμε τα 7 εκ., λέει ο Γεωργαντάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμός Ελλάδα ποσοστό: Θα ξεπεράσουμε τα 7 εκ., λέει ο Γεωργαντάς

Εμβολιασμός Ελλάδα ποσοστό: Έχει κάνει την τρίτη δόση σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού.

Στο ΣΚΑΪ μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Συγκεκριμένα είπε πως σήμερα θα ξεπεράσουν τα 7 εκατομμύρια οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε 7.430.000 είναι με την πρώτη δόση και 7.000.000 με τη δεύτερη. Με την τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί περίπου 3.300.000, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού. Στο σύνολο των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης μαζί με αυτούς που εμβολιάστηκαν και το 1.300.000 που έχει προγραμματίσει το ραντεβού του για τις επόμενες ημέρες έχουμε το 75% των δικαιούχων.

Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Γεωργάντας στο τραπέζι είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους κάτω των 60 ετών. «Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών». Οι άνω των 60 ετών, σημείωσε, ότι έχουν κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση κατά ποσοστό 90%. Για τα νέα μέτρα, είπε ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις καθώς με την αλλαγή των δεδομένων και λειτουργώντας υπεύθυνα πρέπει να τα αξιολογήσουμε και να τα φέρουμε νωρίτερα. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή ταυτότητα καθώς 324.000 κατέβασαν την εφαρμογή και χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, ενώ σε δυο ώρες ανέβηκαν στις 370.000.

Διευκρινίσεις για το Covid Free GR Wallet

Στη νέα εφαρμογή -που είναι διαθέσιμη στις πλατφόρμες iOS και Android για συσκευές κινητών και τάμπλετ- οι πολίτες μπορούν να αποθηκεύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα) στο κινητό τους, ώστε να μην χρειάζεται σε κάθε έλεγχο να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, όσοι έχουν ήδη την εφαρμογή «Covid Free GR Wallet», δεν χρειάζεται να την διαγράψουν, αλλά αρκεί να κάνουν ενημέρωση της εφαρμογής, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην νέα λειτουργία της. «Εφόσον γίνει ενημέρωση της εφαρμογής, μας υποδεικνύει το πεδίο για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας, μέσω κωδικών που χρησιμοποιεί ο πολίτης για το TAXISnet ή για web banking.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η φωτογραφία του πολίτη, το ονοματεπώνυμο του και η ημερομηνία γέννησης του θα μπαίνουν αυτομάτως από το σύστημα στην “ψηφιακή ταυτότητα” μαζί με το QR από το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Διευκρίνισε πως «η εφαρμογή για λόγους ασφαλείας χρειάζεται να αποστείλει και sms στο κινητό του πολίτη, που θα πρέπει να διαθέτει επικαιροποιημένους κωδικούς για πρόσβαση στο TAXISnet ή σε web banking, επομένως πρέπει ο πολίτης να είναι άνω των 18 ετών». Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, «πρόκειται για μια σύγχρονη διαδικασία, που αντλεί στοιχεία από διάφορα συστήματα από διάφορα υπουργεία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, 210.000 άνθρωποι κατέβασαν την εφαρμογή με την ταυτοπροσωπία». Επεσήμανε ακόμη πως η φωτογραφία και τα στοιχεία του πολίτη, «δεν σκανάρονται στην διάρκεια του ελέγχου, απλώς επιδεικνύονται».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις