Τις διαφορές της μετάλλαξης Όμικρον έναντι προηγούμενων παραλλαγών, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όσον αφορά στον χρόνο επώασης, τη διάρκεια νόσησης και τα συμπτώματα παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Αρχικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι βραχύτερος, ενώ η νόσηση διαρκεί λιγότερο. Διαφορές εντοπίζονται και στην κλινική εικόνα.
Πιο συχνά, η Όμικρον εμφανίζει συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος. Πιο σπάνια, οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης και όσφρησης. «Να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Πιθανότητα νόσησης σχεδόν 100% για τους ανεμβολίαστους
Όσον αφορά τα εμβόλια, οι πλήρως εμβολιασμένοι με το σχήμα δύο δόσεων συν την αναμνηστική προστατεύονται από τη βαριά νόσηση. Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους, καθώς όπως είπε, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν, λόγω της έντονης κινητικότητας των ημερών και της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον.
Αυξημένη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις οικογενειακές επαφές μέσα στις γιορτές, ιδαιίτερα από τους νέους, ενώ συνέστησε να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ πριν από έξοδο. Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό rapid test με ένα PCR. «Aυτό αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης», επισήμανε.