Σεισμοί στην Κρήτη: Παρά την ένταση των σεισμών, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές και τραυματίες.
Στο ρυθμό του «Εγκέλαδου» κινείται τις τελευταίες ώρες η Κρήτη, με τους κατοίκους του νησιού να αποχαιρετούν το 2021 με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Και αυτό διότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο σημειώθηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί, που αναστάτωσαν τον κόσμο και προβλημάτισαν τους σεισμολόγους, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν καθησυχαστικοί. Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (7:08 π.μ.), όταν ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ξύπνησε απότομα τους Κρητικούς, με επίκεντρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης και εστιακό βάθος 46,6 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο. Χθες το απόγευμα, στις 18:47 καταγράφηκε ακόμη μία ισχυρή σεισμική δόνηση, με το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 59,1 χιλιόμετρα.
Παρά την ένταση των δύο σεισμών, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές και τραυματίες. Ωστόσο, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.
Με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι ο τρίτος σεισμός
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο «Εγκέλαδος» ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά με διαφορετικό επίκεντρο, το οποίο καταγράφηκε κοντά στο Αρκαλοχώρι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στη 01:06 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος 15,1 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο Ηράκλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Κρήτης.
Γιατί δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι
Μιλώντας για τους δύο μεγάλους σεισμούς, που ανησύχησαν και περισσότερο, ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Δεν συσχετίζονται οι συγκεκριμένοι σεισμοί, με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, είναι σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με όχι επιφανειακούς σεισμούς, αλλά με σεισμούς κάποιου ικανοποιητικού βάθους, της τάξεως των 40 και 60 χιλιομέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε στο MEGA ο κ. Λέκκας.
«Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι προήλθε από ένα «κανονικό» ρήγμα, σε αυτή την περίπτωση τα ρήγματα είναι στο μετωπο του ελληνικού τόξου, και κατά πάσα πιθανότητα, είναι ανάστροφα ρήγματα με τελείως διαφορετικά σεισμοτεκτονικά χαρακτηριστικά. Συνήθως οι σεισμοί βάθους όπως αυτός που έγινε, δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία», συμπλήρωσε. Από τη μεριά του, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. «Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 07:08, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.