«Ποδαρικό» με φοροελαφρύνσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μας κάνει το 2022 προσφέροντας σημαντικές οικονομικές ανάσες σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα καλά νέα δεν αφορούν μόνο στην αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται την Πρωτοχρονιά αλλά επεκτείνονται και σε μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που μειώνουν δραστικά τη φορολογία στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το «κούρεμα» διαρκείας που αναμένεται σε προκαταβολές φόρων και η απαλλαγή βαρών από φυσικά πρόσωπα θα αφήσουν στην τσέπη του κόσμου περισσότερα χρήματα.
Φυσικά, επειδή όλα κρίνονται στην πράξη, απομένει να φανεί πως τα θετικά μηνύματα που στέλνει η Κυβέρνηση θα αποτυπωθούν στους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
Οι οικονομικοί «μποναμάδες» που αναμένονται
Η πρώτη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και την θετική απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία σε θεωρητικό επίπεδο θα αποδώσει όφελος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στα νοικοκυριά. Τα πάντα, όμως, εξαρτώνται από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, την θέρμανση και την αγορά. Ενισχυτικά το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και τη διεύρυνση του μέτρου και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Ακολουθεί η μείωση στις προκαταβολές φόρου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Από φέτος κιόλας η προκαταβολή για τους επαγγελματίες μειώθηκε στο 55%.
Από εκεί και πέρα αναμένεται η σημαντική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, η παροχή κινήτρων για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος
Πού μειώνεται ο ΦΠΑ
Σημαντική παράμετρος είναι ο ΦΠΑ. Για αυτόν η Κυβέρνηση προσανατολίζεται από τις αρχές του 2022 να επεκτείνει τον μειωμένο συντελεστή στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο. Το ίδιο θα γίνει και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, με τη μείωση να φτάνει από 24% που είναι σήμερα σε 13%. Τέλος, το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ οι ηλεκτρονικές ιατρικές δαπάνες “μετράνε” διπλά στο “χτίσιμο” του αφορολογήτου.