Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μετάλλαξη Όμικρον – σχολεία: Κανονικά στις 10 Ιανουαρίου το άνοιγμα, λέει η Ζέττα Μακρή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετάλλαξη Όμικρον – σχολεία: Κανονικά στις 10 Ιανουαρίου το άνοιγμα, λέει η Ζέττα Μακρή

Μετάλλαξη Όμικρον - σχολεία: "Τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν", τόνισε στο ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουν μπροστά τους 10 ημέρες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Όμως, «τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν», τόνισε η κ. Μακρή, παραθέτοντας τα στοιχεία ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα 81.000 και πλέον που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ζέττα Μακρή επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid τεστ κορονοϊού για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για τα σχολεία μίλησε και ο Βατόπουλος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε, με τη σειρά του, στο ΣΚΑΪ για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, αλλά έκανε ειδική μνεία και στο τι θα γίνει με τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι με την Όμικρον μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα». Βέβαια, σχετικά με το γενικό απαγορευτικό παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει γίνει κατανοητό κι από εμάς ότι ένα νέο λοκντάουν είναι ένα ακραίο μέτρο, το οποίο και ανεκτό ίσως να μη γίνει, και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Προσπαθούμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Επίσης, είπε ότι «θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δε θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε».

Βατόπουλος: “Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα”

Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός». «Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

«Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επεσήμανε, δε θα πάει πουθενά δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις