Την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, με την πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, και όχι αργότερα όπως συζητάται έντονα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε πως οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα τους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η βούληση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους είναι να υποδεχτούν τα παιδιά στις αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις των ειδικών σε πρωτόκολλα.
«Τις σχολικές εκδρομές τις έχουμε αναστείλει σε πρώτη φάση», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, πως στις σκέψεις της επιτροπής είναι και η επιστροφή των μαθητών με αυξημένο testing, προκειμένου να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού.
Πλεύρης: Όλες οι διασωληνώσεις είναι λόγω της Δέλτα
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «όλες οι νέες διασωληνώσεις είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν είναι Όμικρον». Στη συνέχεια τόνισε πως «αυτή τη στιγμή τα κρούσματα θα τα βλέπουμε ψηλά, σε νούμερα για να καταλάβετε στις 21 Δεκεμβρίου η Όμικρον ήταν στο 3% και πλέον είναι στο 70%». «Είναι πιεσμένο το σύστημα. Μιλάμε για 90% πληρότητα στις 1.300 ΜΕΘ, που είναι για COVID και non-COVID περιστατικά», σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.
Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του και συνέχισε λέγοντας πως τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ. «Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον. Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα», είπε ο υπουργός. Σημαντικό είναι, πρόσθεσε, τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες και είναι σημαντικό να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60.
Για τα χάπια κατά του κορωνοϊού
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης «έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται, και κυρίως αφορούν τη Δέλτα, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα – 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα οπού πάρουν την άδεια, η οπποία αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα».
«Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει» επισήμανε.
Εμβολιασμός: Δεδομένη η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας
«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση. Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.
«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε. Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flοrona» στο Ισραήλ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».
Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού όμως πρώτα υποβληθούν σε rapid test. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την επάρκεια των τεστ, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που καθημερινά υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό. Ακόμη, συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία. Επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών, παραμένει ανοιχτό με ορισμένου ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει ο αριθμός αυτός να μειωθεί.
Ακόμη, διατυπώνεται η πρόταση επιστροφής της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» αφορούν σε νέους 18-34 ετών. Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου, ωστόσο απορρίπτεται από την κυβέρνηση.