Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα σχολείων 2022: Το σχέδιο για το πρώτο κουδούνι
ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων 2022: Το σχέδιο για το πρώτο κουδούνι

Άνοιγμα σχολείων 2022: Ποιοι ζητούν παράταση και άνοιγμα στις 17 Ιανουαρίου. Αλλάζουν πρωτόκολλο και testing

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί γονείς και μαθητές είναι εάν με πενταψήφια κρούσματα κάθε ημέρα και με τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί στη χώρα, θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου. Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί πότε θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Η βούληση και η αρχική θέση είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Από την άλλη, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως τα σχολεία θα έπρεπε να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου. Τη θέση αυτή στηρίζουν, μεταξύ άλλων, και στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικά, ένα στα επτά ενεργά κρούσματα εντοπίζονται σε παιδιά, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αλλαγές στο πρωτόκολλο του 50%+1

Αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνουν το ποσοστό του 50%+1 που ισχύει σήμερα με βάση το οποίο κλείνει ένα τμήμα σχολείου, να μειωθεί σε 30%+1, πρόταση που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ουσιαστικά τις αλλαγές, καθώς ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν με επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, σύμφωνα με το οποίο κλείνουν τμήματα λόγω κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσεί με κορονοϊό το 50%+1 των μαθητών.

“Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Πάντως, εκτός από τις όποιες αλλαγές στο πρωτόκολλο, ένας σημαντικός αριθμός λοιμωξιολόγων, μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής, τάσσονται υπέρ της παράτασης του ανοίγματος των σχολείων έως τις 17 Ιανουαρίου. Παράταση μίας εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων, ζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λόγω της εκτίναξης κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εξήγησε πως αν ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα δεκαήμερο.

“Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;” διερωτήθηκε ο καθηγητής “Τα σχολεία είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να μην κλείσουν τα σχολεία. Η νόσος χτυπά τα νέα παιδιά ιδίως επειδή είναι ανεμβολίαστα. Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα από τους ειδικούς και τότε θα δούμε τί περαιτέρω μέτρα θα λάβουμε”, υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά αντίθετα με άλλους συναδέλφους του. “100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους” εξήγησε.

“Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ” σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αυξημένο testing με rapid test

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, για τους μαθητές θα προβλεφθεί ένα “κοκτέιλ” αυξημένου testing. Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και επισήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περισσότερα μέτρα και υπάρξουν ειδικότεροι όροι για την ασφάλεια των μαθητών. Ως προς αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις οι μαθητές να γυρίσουν πίσω στα θρανία με τα rapid test και όχι με τα self test που παρέχονται δωρεάν αλλά δεν αποτυπώνουν με αρκετή αξιοπιστία τα κρούσματα.

Στην περίπτωση διενέργειας υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ, το κόστος δεν θα επιβαρύνει στις οικογένειες αλλά θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Ερώτημα είναι εάν θα ακολουθηθεί κοινό πρωτόκολλο testing τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους μαθητές. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών με πιθανό σενάριο να εξαιρεθούν οι εμβολιασμένοι μαθητές, εκτός εάν υπάρξει κρούσμα σε συμμαθητή τους στο ίδιο τμήμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Παράταση ζητούν και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου είμαι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, μετά από την αργία των Χριστουγέννων, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), να κάνει λόγο για “υγειονομικό κίνδυνο”. “Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Η ΟΙΕΛΕ προσθέτει στην ανακοίνωσή της: “Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας. “Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις