Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεξουαλική παρενόχληση – ενόργανη: Στο αρχείο η έρευνα με τις καταγγελίες των αθλητριών
ΕΛΛΑΔΑ

Σεξουαλική παρενόχληση – ενόργανη: Στο αρχείο η έρευνα με τις καταγγελίες των αθλητριών

Σεξουαλική παρενόχληση - ενόργανη: Στο αρχείο μπήκε η εισαγγελική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021 μετά από καταγγελίες 22 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής.

Στο αρχείο μπήκε η εισαγγελική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2021 μετά από καταγγελίες 22 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τους προπονητές τους. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε παρέμβει μετά την ανοιχτή επιστολή που είχαν αποστείλει οι καταγγέλλουσες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και περιέγραφαν με λεπτομέρειες περιστατικά κακοποίησης που είχαν υποστεί.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανέφεραν στην ανοιχτή επιστολή, την οποία είχε φέρει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση», άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής».

Πού κατέληξαν οι εισαγγελικές αρχές

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας κατέθεσαν συνολικά 28 αθλήτριες από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και πόλεις της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά που περιέγραψαν φέρονται να έχουν τελεστεί το χρονικό διάστημα από το 1985 έως το 2000. Οι καταγγέλλουσες κατέθεσαν για μία σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές όσον αφορά την σωματική καταπόνηση της προπόνησης, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Όμως, όπως κατέληξαν οι εισαγγελικές αρχές στο 14σελιδο πόρισμα, τα υπό έρευνα αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτιμηθούν ποινικά.

Ακόμα και η περίπτωση της αθλήτριας Μαρίας Παπάκου, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών, ακόμα και εάν φέρει τα στοιχεία κακουργηματικού αδικήματος έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή. Έτσι η Εισαγγελία Πρωτοδικών αποφάσισε τον Αύγουστο του 2021 ότι η έρευνα πρέπει να αρχειοθετηθεί και λίγους μήνες αργότερα την εισαγγελική διάταξη επικύρωσε η Εισαγγελία Εφετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις