Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός άδεια: Οι ισχύουσες διατάξεις
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός άδεια: Οι ισχύουσες διατάξεις

Κορονοϊός άδεια: Τι προβλέπει η νομοθεσία.

Πολλοί ρωτούν: «Νόσησα με κορονοϊό. Τι πρέπει να έχω στα χέρια μου, ώστε να απουσιάσω δικαιολογημένα από την εργασία μου;». Οι ειδικοί απαντούν ότι «αρκεί η προσκόμιση στον εργοδότη θετικού rapid test. Το λέει η Κ.Υ.Α. 04-01-2021 ΦΕΚ Β’ 6290. Έτσι ο εργαζόμενος πληρώνεται από τον εργοδότη».

«Εάν νοσήσει το παιδί μου, δικαιούμαι να απουσιάσω από την εργασία;»

«Βεβαίως! Κάνοντας χρήση της άδειας καραντίνας, διάρκειας από 7 έως 14 ημερών. Κατά τη διάρκεια της άδειας, ο εργαζόμενος πληρώνεται από το κράτος».

 «Αν έκλεισε το σχολείο του παιδιού μου, μπορώ να απουσιάσω από την εργασία;»

«Και βέβαια! Δικαιούστε να απουσιάσετε από την εργασία λόγω αναστολής λειτουργίας του σχολείου του παιδιού σας, κάνοντας χρήση της άδειας ειδικού σκοπού».

 

Πώς πληρώνεται η άδεια; Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Αν ο εργαζόμενος έχει ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας τί μπορεί να κάνει; Να δηλώσει οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές, είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου ή άδεια άνευ αποδοχών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις