Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Απευθείας καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Απευθείας καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων

Απόδημος ελληνισμός: Καταργείται η υποχρέωση που ίσχυε μέχρι πρότινος για μεταγραφή των ληξιαρχικών πράξεων στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να καταχωρούν απευθείας τις ληξιαρχικές πράξεις τους ή να τις εκδόσουν από τα ελληνικά προξενεία σε όλο τον κόσμο, καθώς σήμερα Παρασκευή (7.1.2022) τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα απευθείας καταχώρησης και έκδοσης των εγγράφων που μέχρι σήμερα γινόταν στα ληξιαρχεία της Ελλάδας. Έτσι, καταργείται η υποχρέωση που ίσχυε μέχρι πρότινος για μεταγραφή των ληξιαρχικών πράξεων στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είχε δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις αφού η πανδημία προκάλεσε σώρευση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Από εδώ και πέρα, με το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι υπάλληλοι των προξενείων καταχωρούν απευθείας στο αναβαθμισμένο «Μητρώο Πολιτών» τις ληξιαρχικές πράξεις που υποδέχονται και στη συνέχεια οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από το gov.gr το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπαίδευση εκατοντάδων υπαλλήλων των προξενικών αρχών προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν το νέο σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις