Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εφαρμογή Covid – βήχας: Πώς θα βρίσκετε ότι είστε θετικοί από το… σπίτι!
ΕΛΛΑΔΑ

Εφαρμογή Covid – βήχας: Πώς θα βρίσκετε ότι είστε θετικοί από το… σπίτι!

Εφαρμογή Covid - βήχας: Μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές θα λανσάρει από την επόμενη εβδομάδα ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ.

«Επανάσταση» αναμένεται να φέρει στη «μάχη» κατά του κορονοϊού μία εφαρμογή για υπολογιστές και smartphones που αναμένεται να λανσάρει την επόμενη εβδομάδα ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία αξιοποιεί ηχητικά στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσει αν κάποιος νοσεί από κορονοϊό όπως επίσης και το στάδιο της ασθένειας στο οποίο βρίσκεται.

Ο ασθενής λέει τρεις φορές την ίδια πρόταση, όπως -για παράδειγμα- «η φωνή μου έχει δύναμη στην πανδημία», στη συνέχεια παίρνει βαθιές ανάσες, βήχει 2 – 3 φορές κι αμέσως μετά ανασαίνει κανονικά για 30 δευτερόλεπτα. Τα δεδομένα από όλη αυτή τη διαδικασία συλλέγει μια πρωτοποριακή εφαρμογή ερευνητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία από την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά πιλοτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εφαρμογής είναι να βγάζει συμπεράσματα για τον κορονοϊό.

Ο λόγος για την εφαρμογή «smarty4covid», η οποία και θα συλλέγει και θα αναλύει τα δεδομένα, με τον ασθενή να μην χρειάζεται να κατεβάσει κάποιο app αλλά απλά θα μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα «smarty4covid.org» και να ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες για να βλέπει τα αποτελέσματα.

text
Ηχητικές καταγραφές

«Η βασική ιδέα είναι να αξιοποιηθούν τεχνολογίες κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουμε παθολογικά μοτίβα σε ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα και αναπνοής», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, η Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Οι πολίτες, αφού απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις, «θα πραγματοποιούν κάποιες ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα, αναπνοής δεδομένα που επεξεργαζόμαστε έπειτα».

Μπορεί λοιπόν ο καθένας να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.smarty4covid.org και από τον καναπέ του να απαντήσει σε σύντομες ερωτήσεις και να κάνει μόνος του τις ηχογραφήσεις από το κινητό του τηλέφωνο. Οι ερευνητές παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το τεστ από το σπίτι τους για να συλλεχθούν δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Ζαρκογιάννη, «μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ασθένειες κυρίως αυτές που σχετίζονται με το αναπνευστικό».

woman in black and white dress
Πότε ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας

Το ερευνητικό έργο, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, ξεκίνησε στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι ερευνητές, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν παθολογικά μοτίβα σε ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα και αναπνοής, με στόχο να αναδείξουν κάποιους βιοδείκτες, οι οποίοι έχουν υψηλή προγνωστική αξία σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

Έχοντας περάσει από όλα τα επιστημονικά συμβούλια και λαμβάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις, έγιναν ήδη οι δοκιμαστικές ηχογραφήσεις και οι νοσηλεύτριες -παρά τον φόρτο εργασίας- τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καταγράφοντας βήχα και ανάσες. «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία, έθεσε στο επίκεντρο τη συνεισφορά της έρευνας και τη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων.

Με αυτή την πεποίθηση, ως επιστήμονες νοσηλευτές που εργαζόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, δεν μπορούσαμε παρά να προσφέρουμε τη συνεργασία μας σε κλινικό επίπεδο στους ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διεξαγωγή της αξιόλογης αυτής ερευνητικής προσπάθειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Χριστίνα Δημόνη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc Κλινικής Νοσηλευτικής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

person holding silver and gold medal
Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Σημειώνει, επίσης, πως αυτή η συνεργασία πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ωστόσο αυτό που τούς δίνει κουράγιο είναι η πίστη στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και η χαρά της δημιουργικής συνεργασίας με ερευνητές ενός γνωστικού πεδίου που φαίνεται πως έχει να προσφέρει πολλά στη βελτίωση της φροντίδας υγείας.

H ομάδα του «smarty4covid», έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στο να αναπτύσσει συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων, αποτελείται από ερευνητές δύο εργαστηρίων βιοιταρικων προσομοιώσεων και απεικονιστικών τεχνολογίας (BIOSIM-biosim.ntua.gr και AILS-ails.ece.ntua.gr) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του εργαστηρίου BIOSIM. Κύρια ερευνήτρια του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, μέλος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ και μέλος του BIOSIM. Στην ερευνητική ομάδα του smarty4covid, συμμετέχει ο Δρ. Γεώργιος Στάμου, καθηγητής του ΕΜΠ και ερευνητές-μέλη των εργαστηρίων ΒIOSIM και AILS.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις