Εξέγερση Καζακστάν – εξελίξεις: Δεκάδες νεκροί αστυνομικοί από τις συγκρούσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Εξέγερση Καζακστάν – εξελίξεις: Δεκάδες νεκροί αστυνομικοί από τις συγκρούσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Εξέγερση Καζακστάν - εξελίξεις: Μέχρι χθες οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 748.

07.01.2022 | 13:11

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες, «οι δυνάμεις της τάξης και οι ένοπλες και συναφείς δυνάμεις εγγυώνται την δημόσια τάξη, την προστασία των στρατηγικών υποδομών και τον καθαρισμό των δρόμων», επισημαίνει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χθες, Πέμπτη, είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 748. «Οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας», σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης θα συνεχιστούν «μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή των μαχητών».

«Τα τοπικά όργανα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα και προκαλούν ζημιές στα αγαθά των πολιτών», σημείωσε.

Δυνάμεις της Ρωσίας κι άλλων συμμαχικών χωρών της Μόσχας έφτασαν χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξουν τις αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν εδώ και ημέρες μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν λόγω της ανόδου των τιμών καυσίμου οδηγώντας σε σκηνές χάους, κυρίως στην Αλμάτι. Τα βίαια επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίστηκαν, συνεχίστηκαν χθες, Πέμπτη, καθώς πυροβολισμοί ακούγονταν στο κέντρο της πόλης, γεγονός το οποίο έδειξε ότι υπήρχαν συγκρούσεις.

Σήμερα το πρωί ανταποκριτές του Reuters είδαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικούς στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου χθες στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, ανταποκριτές του Reuters είδαν ένα πτώμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης σε άλλο μέρος της πόλης είδαν λεηλατημένο κατάστημα το οποίο πωλούσε προηγουμένως πυρομαχικά. Οι ίδιοι μετέδωσαν ότι σε άλλη πλατεία της Αλμάτι είδαν επίσης στρατιωτικά οχήματα και περίπου 100 ένστολους στρατιωτικούς.

Αποκεφαλισμοί αστυνομικών, αιματοχυσία διαδηλωτών και τεράστιες καταστροφές

Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι ακριβής, μιας και οι αρχές απαριθμούν μόνο τις απώλειες που αφορούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 18 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Η αστυνομία του Καζακστάν ανέφερε ότι δύο από τους νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ενδέχεται εκατοντάδες πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων. Αντιπολιτευόμενοι κατήγγειλαν ότι το κράτος χρησιμοποίησε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος εναντίον τους. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές. Το πλήθος στράφηκε με μένος κατά των κρατικών κτιρίων, ενώ δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις πλάτσικου σε τράπεζες και καταστήματα. Χιλιάδες είναι και τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν, παραδιδόμενα στις φλόγες. Το Διαδίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα, καθιστώντας αδύνατο να αναμεταδοθούν οι εικόνες.

Στο Καζακστάν βρίσκεται και μια επανδρωμένη ρωσική διαστημική εγκατάσταση

Η απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει με στρατιώτες της το καθεστώς, μαρτυρά την ανησυχία της για την επέκταση των αναταραχών. Εκτός του ότι Μόσχα και Αλμάτι έχουν υπογράψει πολλές σημαντικές επενδυτικές κοινοπραξίες, ο Πούτιν δεν επιθυμεί γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής του. Στο Καζακστάν βρίσκεται και μια επανδρωμένη ρωσική διαστημική εγκατάσταση, το κοσμοδρόμιο Baikonur. Επιπλέον, στο φυσικό αέριο του Καζακστάν βασίζεται η Μόσχα, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δική της παραγωγή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, εκφράζοντάς του τη στηριξή του. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί των Εξωτερικών, Ρωσίας και Τουρκίας με θέμα την έκρυθμη κατάσταση στο Καζακστάν. Και η Κίνα έχει στραμμένο το βλέμμα της Καζακστάν. Συνορεύει με το Καζακστάν και έχει στενές σχέσεις μαζί του. Μεταξύ άλλων, προμηθεύεται τουλάχιστον το 5% του φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της. «Όσα συμβαίνουν στο Καζακστάν είναι εσωτερικό πρόβλημα της χώρας και μόνο και πιστεύουμε ότι οι αρχές είναι παραπάνω από ικανές να το λύσουν μόνες τους αποτελεσματικά», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Κίνας. Η Δύση παρακολουθεί ανήσυχη, κυρίως για την ανάμιξη της Ρωσίας.

Ετικέτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version