Απιστία στην πανδημία: Πώς οι δεσμευμένοι έγιναν… ξαφνικά πιστοί

PLUS

Απιστία στην πανδημία: Πώς οι δεσμευμένοι έγιναν… ξαφνικά πιστοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Απιστία στην πανδημία: To 83,70% φοβάται πως οι περιστασιακές σχέσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό

07.01.2022 | 14:38

Η πανδημία του κορωνοϊού έριξε τα ποσοστά της απιστίας στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν απόλυτα πιστοί και μονογαμικοί την περίοδο της πανδημίας και ανέφεραν σαν αιτία τον φόβο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα ανάλογο περισσότεροι από 8 στους 10 δήλωσαν ότι φοβούνται τις περιστασιακές σχέσεις καθώς θεωρούν ότι διασπείρουν τον κορωνοϊό. Στη νέα αυτή έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, αποτυπώνεται μια σημαντική μεταστροφή στην ερωτική συμπεριφορά, καθώς οι προηγούμενες έδειχναν ότι η απιστία ανέβαινε στα ύψη, ιδιαίτερα μετά τα lockdown.

To 83,70% φοβάται πως οι περιστασιακές σχέσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό

«Η εξήγηση ήταν απλή: η στέρηση της ελευθερίας οδηγεί πάντα σε ασυδοσία, όπως και οι απαγορεύσεις ήταν πάντα το ελιξίριο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

Παράλληλα ο δρ Κωνσταντινίδης προσθέτει: «Στη νέα μας έρευνα εν μέσω αυστηρών μέτρων, απειλής θανάτου στις εντατικές, αύξησης της μεταδοτικότητας και νέων μεταλλάξεων, θελήσαμε να αποτυπώσουμε τις αλλαγές στην ερωτική ζωή των πολιτών με την κυρίαρχη ερευνητική υπόθεση πως ο φόβος που έγινε μια καθημερινή σκέψη στην ζωή στον πλανήτη μπορεί να επηρεάζει την ερωτική ζωή σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Είναι νομοτελειακό δεδομένο ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά πως ο άνθρωπος όσο ανάγκη έχει την πίστη σε μια θεότητα (γι’ αυτό και οι θρησκείες επιβιώνουν με τα μεταφυσικά δόγματα χιλιάδες χρόνια), άλλο τόσο έχει ανάγκη την απιστία που είναι φυσική ανθρώπινη ιδιότητα.

Οι κοινωνίες γνωρίζοντας την άπιστη φύση του ανθρώπου έφτιαξαν θεσμούς και ιδεολογικοποίησαν την τιμωρία για τους άπιστους αλλόθρησκους, αλλά και τους ερωτικά ανήσυχους πολίτες της παγκόσμιας θρησκείας που υπηρετεί τον γάμο ως μια απόλυτη ηθική αρχή για την σωτηρία της ψυχής αλλά και της κοινωνικής επιβίωσης, χωρίς τις συγκρούσεις που συνήθως ακολουθούν την ερωτική απιστία σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.

Η παγκόσμια στατιστική υποστηρίζει πως ερωτική, συζυγική και συντροφική πίστη τηρείται μόνο στο 5 % των ζευγαριών που είναι αυστηρά μονογαμικά.

Με δεδομένη την πολιτισμική κυριαρχία της ιδέας πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιστοί για να επιβιώσουν ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά, αφού μόνο έτσι θα ζουν αρμονικά και θα προοδεύουν παράγοντας πλούτο και ευτυχία σε αντίθεση με τις «άπιστες» συμπεριφορές που δημιουργούν συγκρούσεις, χωρισμούς και πολέμους.

Ο πατέρας της λογοτεχνίας και της ιστορίας, ο Όμηρος, θα θυμίζει πάντα πόσο τραγικές υπήρξαν οι συνέπειες του Τρωικού πολέμου που πρωτότυπα και αρχετυπικά έδειξε τον δρόμο για την ερμηνεία των συνεπειών της απιστίας της ωραίας Ελένης.

Παραφράζοντας το Machiavelli που υποστήριζε πως «οι υπήκοοι είναι καλύτερα να σ’ αγαπούν αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα, άρα καλύτερα να σε φοβούνται», θα μπορούσαμε να πούμε πως η πίστη είναι καλύτερα να υπηρετείται αυθόρμητα, αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, είναι σίγουρο πως ο φόβος και η τιμωρία μπορεί να είναι μια κάποια λύσις».

Η απιστία όντως ξορκίστηκε λόγω της πανδημίας

«Η νέα έρευνα», σημειώνει ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, «δείχνει πως η απιστία όντως ξορκίστηκε από τα ελληνικά ήθη και οι τέως πιστοί Έλληνες στην εξάσκηση της ερωτικής απιστίας όντας απόγονοι της ελευθεριότητας των αρχαίων ημών προγόνων που λάτρευαν την φιλία και την ερωτική πανδαισία στα συμπόσια, που μόνο πλατωνικά δεν ήταν…

Όλες οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν («Εμβολιασμός: Προνόμια και στον Έρωτα», Οκτώβριος 2020) πως τα ανήθικα ήθη ήταν ψηλά -πολύ ψηλά- μέχρι προ μηνών, ενώ στην περίοδο αυτή οι συμπολίτες μας γύρισαν στην οικογενειακή εστία και στην Ιθάκη, όπως ο Οδυσσέας, πιστοί στον οικογενειακό θεσμό και άπιστοι στην απιστία που εξασκούσαν όλη την περίοδο της πανδημίας.

Άρα ο φόβος φυλάει τα έρμα και όχι η αρετή που αντικατέστησε την αμαρτία, που είναι επίσης διαλεκτικά μια φυσική σχέση του καλού με το κακό που κρύβει και θα κρύβει πάντα η ανθρώπινη φύση».

*Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μέθοδο των διαδικτυακών ερωτηματολογίων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2000 ενηλίκων από ολόκληρη την Ελλάδα, ηλικίας 18-54 ετών.
Exit mobile version