Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποκλιμάκωση πανδημίας Ελλάδα: Αισιοδοξία για την πορεία του κορονοϊού, αλλά… νέα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλιμάκωση πανδημίας Ελλάδα: Αισιοδοξία για την πορεία του κορονοϊού, αλλά… νέα μέτρα

Αποκλιμάκωση πανδημίας Ελλάδα: Είναι η μετάλλαξη όμικρον το τέλος της πανδημίας; Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες – Τα ελπιδοφόρα μηνύματα

Ευχάριστα ήταν τα μηνύματα από το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες 2 εβδομάδες. Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στον ΣΚΑΪ είπε «δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων ,τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες». Βέβαια, ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς «αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες». Μάλιστα συμβούλεψε τους πολίτες να μην επιλέγουν να επισκεφθούν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Το στέλεχος Όμικρον είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, ανέφερε και επεσήμανε πως αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες κυκλοφορίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο. Όπως εξήγησε, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα  σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ.

Τζανάκης: Πώς θα πέσουν τα κρούσματα

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς αν η μετάλλαξη «Όμικρον» θα φέρει το τέλος της πανδημίας, ο κύριος Τζανάκης απάντησε: «Υπάρχει η υπόθεση ότι η Όμικρον θα προσβάλει αρκετό κόσμο και θα προσδώσει ανοσία και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν τα κρούσματα. Αυτό, υπό δύο προϋποθέσεις. Η μία να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί και με την ενισχυτική δόση, αλλά και να μην προκύψει κάτι καινούριο στην πανδημία. Η Δέλτα συνεχίζει να υπάρχει στην κοινότητα τη δική μας, σε ποσοστό 15%. Που σημαίνει από τα σημερινά 30.000 κρούσματα, είχαμε 4.500 κρούσματα από τη Δέλτα που είναι νοσογόνος και πιέζει το σύστημα».

Αισιοδοξία από Γκάγκα

Στην πλευρά των αισιόδοξων ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, ανήκει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία μιλώντας στο iefimerida, είπε πως «θα τελειώνει σύντομα όλη η ιστορία, είναι θέμα εβδομάδων» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει αγχωμένα: «Αρκεί να έχουμε το νού μας, να ισορροπήσουμε. Είμαστε σε εποχή έντονη διασποράς, πρέπει να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε». Η κα Γκάγκα εξηγεί ότι πολύ γρήγορα, σε 2-3 εβδομάδες θα καταγράψουμε πολύ λιγότερα κρούσματα και επιστροφή στην κανονικότητα καθώς οι περισσότεροι περνούν σύντομα με ήπια συμπτώματα τη μετάλλαξη Όμικρον. Λίγοι είναι με βαριά συμπτωματολογία, ως εκ τούτου αναμένει γρήγορα αποκλιμάκωση, εκτός από την εβδομάδα που έρχεται, όπου μπορεί να ξεπεράσουμε τα 50.000 κρούσματα.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιπλέον μέτρα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες είναι στην περίπτωση που χρειαστεί, αυτά είναι:

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50

Περαιτέρω περιορισμός του μέγιστου αριθμού των ατόμων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης

Πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πελατών και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, όπου μέχρι σήμερα μπορούν να κάθονται επιδεικνύοντας αρνητικό rapid test.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις