Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα στα παιδιά: Αύξηση θα φέρει το άνοιγμα των σχολείων
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα στα παιδιά: Αύξηση θα φέρει το άνοιγμα των σχολείων

Κρούσματα στα παιδιά: Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων εξήγησε τους λόγους που η Επιτροπή θεωρεί ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία

Tην εκτίμηση ότι θα καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά αυτή την εβδομάδα εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι λόγω της μεταδοτικότητας και της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσουν πολλά τμήματα σχολείων.

«Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η διασπορά θα συνεχίσει

Ερωτηθείσα αν ενέχει ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων επισήμανε ότι είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν, καθώς οι μαθητές θα προσέρχονται με συχνά τεστ και θα περιοριστεί και η κινητικότητα. «Τα σχολεία τα κλείναμε το 2020 και την Άνοιξη του 2021 όταν θέλαμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των γονιών και τη διασπορά στην κοινότητα. Τώρα έχουμε όλοι στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον κρούσματα και άρα δε θα ωφελήσει να κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η διασπορά θα συνεχίσει έτσι κι αλλιώς, ενώ αντίθετα με όπλο το testing μέσα στο σχολείο και το συμμάζεμα της κοινωνίας με τα ανοιχτά σχολεία, θα είναι προς όφελος της διασποράς στην κοινότητα», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήπια συμπτωματική ή ασυμπτωματική σε όλους κι όχι μόνο στα παιδιά κι επομένως τα σελφ τεστ είναι ένα όπλο να διαγνωστούν πρώιμα τα ασυμπτωματικά παιδιά. Σημείωσε δε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκαν τα νέα κρούσματα από την ηλικία των 18-34 ετών στους μεγαλύτερους, πράγμα που είναι κάπως ανησυχητικό. «Έχουμε βέβαια πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οπότε πιστεύουμε ότι θα περάσουν την Όμικρον πολύ ήπια οι ενήλικες«, υπογράμμισε.

Το πρωτόκολλο

Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία, η καθηγήτρια ανέφερε ότι ήταν κάτι που είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή , όμως οι επιστήμονες δε ήθελαν να βάλουν ένα όριο, αλλά επικεντρώνονταν στο εκτενές testing με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση. «Εμάς δε μας ενδιαφέρει το 50%+1. Με τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δε θα μου δημιουργήσει έκπληξη αν δω τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες να έχουμε αυξημένο αριθμό τάξεων που είναι κλειστά. Περιμένουμε να το δούμε», τόνισε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η μετάλλαξη Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε ένα τέτοιο μήνυμα. «Όσο παραμένει μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων παγκοσμίως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ο φόβος να εμφανιστεί μια καινούρια μετάλλαξη, η οποία θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα. Οι ιολόγοι μας έχουν μάθει ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα έχει ηπιότερη νόσο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχουμε μάθει να μην προβλέπουμε πολλά με την πανδημία», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις