Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ηλεκτρονικές απάτες: Εμφανίζονται με ιστοσελίδα ίδια με τράπεζας
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Εμφανίζονται με ιστοσελίδα ίδια με τράπεζας

Ηλεκτρονικές απάτες: Ακόμη 9.400 ευρώ προστέθηκαν στα άνω των 40 εκατ. ευρώ, που έχουν ληστευθεί σε εννέα μήνες.

Γυναίκα στην Κέρκυρα «πλήρωσε» ένα απατηλό e-mail, που έλαβε στον υπολογιστή της με 9.400 ευρώ! Αυτό, ακριβώς, το, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό, διαπίστωσε ότι είχε κάνει «φτερά» από τον τραπεζικό της λογαριασμό, εξ αιτίας της ευπιστίας που έδειξε στον αποστολέα, ο οποίος εμφανίστηκε σαν υπάλληλος της τράπεζάς της! Γίνεται λόγος για τη γνωστή απάτη του «ηλεκτρονικού ψαρέματος», που αφορά τα θύματα που «τσιμπάνε το δόλωμα», που ρίχνουν άγνωστες συμμορίες με τα μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλουν. Οι περισσότεροι που γνωρίζουν αυτές τις πρακτικές σπεύδουν να διαγράψουν αμέσως τα μηνύματα, ενώ οι Τράπεζες τονίζουν ότι ουδέποτε αυτές ακολουθούν τέτοιες πρακτικές. Κάποιοι, όμως, δίνουν βάση ότι «η τράπεζά» τους ζητά τους κωδικούς, είτε για να κάνει «αναβάθμιση» είτε γιατί, λόγω δήθεν εκτάκτου προβλήματος, ο λογαριασμός κινδυνεύει να ακυρωθεί!

Για να το πετύχουν αυτό οι απανταχού δράστες της συγκεκριμένης απάτης, οδηγούν τους χρήστες που θα «τσιμπήσουν» σε έναν υπερ σύνδεσμο, όπου εμφανίζεται ιστοσελίδα, σχεδόν όμοια με της τράπεζάς τους. Αυτή είναι και η μοιραία κίνηση. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι «μιλούν» με το τραπεζικό κατάστημα, αναγράφουν τους κωδικούς του e-banking, ήσυχοι ότι όλα έχουν καλώς. Όταν όμως, τσεκάρουν το περιεχόμενο του λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι με την παραχώρηση των κωδικών, κατέστησαν τους απατεώνες κυρίους των χρημάτων τα οποία έχουν κάνει… φτερά.

Η γυναίκα στην Κέρκυρα

Με τη γυναίκα στην Κέρκυρα αυτό συνέβη τον περασμένο Ιούνιο και εξιχνιάστηκε τώρα από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας που σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού. «Ειδικότερα», αναφέρει η Αστυνομία «στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας σε υπόθεση απάτης, ταυτοποιήθηκε η δράση αλλοδαπού, ο οποίος με τη μέθοδο “Phishing” (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων), σε βάρος ημεδαπής, η οποία διαπράχθηκε τον Ιούνιο του 2021 στην Κέρκυρα, υπέκλεψε τα προσωπικά στοιχεία εισόδου λογαριασμού e – banking που διέθετε, αφαιρώντας στη συνέχεια το χρηματικό ποσό των 9.400 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του αλλοδαπού θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας».

«Ενημερώστε φίλους και συγγενείς»

«Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για να μην πέσουν θύματα των απατεώνων!». Με αυτή τη φράση- s.o.s, ξεκινούσε η Αστυνομία την επίσημη ενημέρωσή της, προ ενός μηνός, για καταγγελθείσα διαδικτυακή απάτη, η οποία στοίχισε στο εύπιστο θύμα της, ολόκληρο τον τραπεζικό του λογαριασμό με ποσό άνω των 33.000 ευρώ! Η συμμορία των απατεώνων εμφανίστηκε και τότε ως… τράπεζα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα και ιστοσελίδα με περίγραμμα πανομοιότυπο του τραπεζικού ιδρύματος.Εγραφε το Alphafreepress, σε μια ακόμη προσπάθεια να προστατευθούν οι αναγνώστες του: «Εκφόβισαν τον κάτοχό της, λέγοντάς του ότι πρέπει να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία για να μην ανασταλεί ο λογαριασμός του! Το έκανε, ακολούθησε τις οδηγίες τους, που περιέχονταν σε e-mail και λίγες ημέρες μετά διαπίστωσε ότι δεν του είχαν αφήσει ούτε ευρώ… Και αυτό το ποσό προστίθεται στο συνολικό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, που υφαρπάχθηκαν περίπου με τον ίδιο τρόπο από λογαριασμούς, κατά τα επίσημη στοιχεία».

Αποστολέας δήθεν η τράπεζα

Παρατέθηκαν, μάλιστα, μέσα από ενημέρωση της αστυνομίας και τα ακριβή βήματα των «ληστών του διαδικτύθου»: Αναλυτικά παρατίθενται τα βήματα και ο τρόπος δράσης των «ληστών του διαδικτύου»: «Ο παθών έλαβε μήνυμα ( email ), στο οποίο εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τ o ν καλούσε να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία προκειμένου να μην ανασταλεί ο λογαριασμός του. Για την επιβεβαίωση των στοιχείων έπρεπε να χρησιμοποιήσει προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link) που εμπεριείχε το μήνυμα και οδηγούσε σε ιστοσελίδα, όπου ο παθόντας καταχώρησε τους προσωπικούς κωδικούς διαδικτυακής υπηρεσίας της τράπεζας, καθώς και τον κωδικό ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο άγνωστοι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αφαιρώντας από αυτούς συνολικά 33.940 ευρώ.

«Μην απαντάτε στα μηνύματα»

«Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, προτρέπουμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email):

  • Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους.
  • Να μην απαντούν στα μηνύματα και να τα διαγράφουν.
  • Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία τραπεζικών υπηρεσιών ή πιστωτικών καρτών».

Και κατέληγε: «Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις