Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νταβίντ Σασόλι θάνατος: Τα συλλυπητήρια μηνύματα της ευρωπαϊκής «οικογένειας»
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβίντ Σασόλι θάνατος: Τα συλλυπητήρια μηνύματα της ευρωπαϊκής «οικογένειας»

Νταβίντ Σασόλι θάνατος: Συγκλονισμένη είναι η ευρωπαϊκή «οικογένεια» από τον ξαφνικό χαμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκλονισμένη είναι η ευρωπαϊκή «οικογένεια» από τον ξαφνικό χαμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ώρες, ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Σασόλι πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στην πατρίδα του, σε ηλικία 65 ετών. «Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν» από τα τέλη του Δεκεμβρίου, έκανε γνωστό μέσω Twitter ο Ρομπέρτο Κουίλο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι «για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Χθες Δευτέρα, ο Κουίλο είχε ανακοινώσει ότι ο Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος» και την ακύρωση των επίσημων δραστηριοτήτων του. Υπενθυμίζεται ότι ο 65χρονος, που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία, είχε ήδη νοσηλευτεί το φθινόπωρο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να λείψει από το ΕΚ για αρκετές εβδομάδες.

 Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη και της κ. Σακελλαροπούλου

Το ισχυρό σοκ και τη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος από τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός και σημειώνει: «Το όραμά του για την Ευρώπη ως φάρο ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο θα λάμψει ως διαρκής κληρονομιά. Θρηνούμε αυτόν τον αξιόλογο Ιταλό και περήφανο Ευρωπαίο».

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρεται στον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Με βαθιά θλίψη άκουσα τα νέα για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ενός αφοσιωμένου Ευρωπαίου, που έχει προσφέρει πολλά τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας λείψει πολύ», σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ

Τη θλίψη της για την απώλεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο twitter, τονίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος Ευρωπαίος» και ένας «περήφανος Ιταλός». Σε δεύτερη ανάρτηση η πρόεδρος της Κομισιόν αποχαιρετά τον «αγαπημένο φίλο της» με μια κοινή τους φωτογραφία. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει: «Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε Ντάβιντ!».

Για έναν «ειλικρινή» και «παθιασμένο» Ευρωπαίο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μισέλ σημειώνει: «Νοιώθω λυπημένος και συγκινημένος μετά την είδηση της απώλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Στο μήνυμά του για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε:

«Ήταν ένας άνθρωπος των θεσμών, βαθιά ευρωπαϊστής, δημοσιογράφος γεμάτος πάθος. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς, γενναιοδωρίας. Τα χαρίσματα αυτά του τα αναγνώριζαν ανέκαθεν όλοι οι συνάδελφοι, κάθε πολιτικής παράταξης και ευρωπαϊκής χώρας. Ήταν και η απόδειξη του πάθους του για τα κοινά, της ικανότητάς του να ακούει τους πολίτες και να τίθεται στην υπηρεσία τους. Ο χαμός του μας αφήνει άναυδους. Στην σύζυγό του, τα παιδιά του και όλους τους συγγενείς του, τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης».

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας ότι αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Βαθιά συντετριμμένος για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει. «Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος και πολιτικός, που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και μια ισχυρότερη ΕΕ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σχοινάς: Ο Σασόλι αγαπούσε την Ελλάδα με πάθος

«Από τον Έβρο ως τον εορτασμό των 40 χρόνων της ένταξης, ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας. Αγαπούσε την Ελλάδα με πάθος. Μου είχε ζητήσει να οργανώσω μια επίσκεψη στο ‘Αγιο Όρος την άνοιξη. Δεν προλάβαμε. Καλό ταξίδι Presidente!»

 

Θα θυμόμαστε το έργο και την κληρονομιά» του Ντάβιντ Σασόλι ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους του. Ειδικότερα, ο κ. Κυριακίδου σημείωσε: «Με βαθιά λύπη σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου του ΕΚ. Ένας αληθινός Ευρωπαίος του οποίου το έργο και την κληρονομιά θα θυμόμαστε. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και οι σκέψεις μου είναι στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του σήμερα».

Αβραμόπουλος:  Ακέραιος δημοσιογράφος, έντιμος πολιτικός, αυθεντικός Ευρωπαίος

Με ανάρτηση του στο twitter ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρεται στον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αποχαιρετούμε, σήμερα, με λύπη και σεβασμό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλό φίλο David Sassoli. Ο David υπήρξε ακέραιος δημοσιογράφος, έντιμος πολιτικός, αυθεντικός Ευρωπαίος. Ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αντιτάχθηκε στη μισαλλοδοξία και τον διχασμό, υπερασπιζόμενος με σθένος τη δημοκρατία και την ενότητα της Ευρώπης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» σημειώνει στη δήλωσή του ο Δ. Αβραμόπουλος.

 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε συγκλονισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πώς «η Ευρώπη χάνει έναν γενναίο υπέρμαχο των αξιών της, που τίμησε με την παρουσία του τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». «Πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας, έδωσε αγώνα για την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τσίπρας: Ένας φίλος της Ελλάδας, με προοδευτικό όραμα 

«Ο ξαφνικός θάνατος του Νταβίντ Σασόλι είναι μια τρομερή απώλεια για την Ευρώπη και την Ιταλία. Ένας φίλος της Ελλάδας, με προοδευτικό όραμα για την κοινωνική Ευρώπη, που αγωνίστηκε για ένα δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θερμά συλλυπητήρια» έγραψε στο twitter o Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του προέδρου του ΕΚ.

Ο Νταβίντ Σασόλι, που πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα 65 του χρόνια, ήταν από το 2019 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξίωμα που κατέλαβε μάλλον προς έκπληξη πολλών ο πρώην δημοσιογράφος, που κατέβηκε στην πολιτική κονίστρα δέκα χρόνια νωρίτερα, με τα χρώματα της ιταλικής κεντροαριστεράς. Ο επί σειρά ετών τηλεοπτικός παρουσιαστής κατέλαβε την προεδρία του ΕΚ έπειτα από τα παζάρια των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων για τις προεδρίες των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι Φιλελεύθεροι με τον Σαρλ Μισέλ, αυτή του ΕΚ οι Σοσιαλιστές με τον Νταβίντ Σασόλι.

Ήταν ο κατάλληλο άνθρωπος την κατάλληλη ώρα

Η εθνικότητά του, το κόμμα του – δεύτερη συνιστώσα της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών – και η βαθιά γνώση του για τον θεσμό, αφού είχε ήδη υπάρξει ήδη αντιπρόεδρος, τον μετέτρεψαν, την τελευταία στιγμή, στον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη ώρα. Τη θητεία του, που κράτησε δυόμισι χρόνια, βάρυνε η υγειονομική κρίση. Πάντως η προσοχή που έδινε στις ομάδες του, που φρόντισε να τηλεργάζονται, το πώς οργάνωσε τα πράγματα, με σύστημα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, καθώς και το ότι μπόρεσε να αντισταθεί στις γαλλικές πιέσεις για να επιστρέψουν οι ευρωπαίοι αιρετοί στο Στρασβούργο, είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό στον θεσμό.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, εν μέσω πανδημίας, έθεσε τα εγκαταλελειμμένα γραφεία του ΕΚ, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στη διάθεση οργανώσεων που ετοίμαζαν γεύματα για τις οικογένειες που το είχαν ανάγκη, ενώ έδωσε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις κέντρα εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό. Παρότι ξεπέρασε τη λευχαιμία από την οποία έπασχε, η υγεία του ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Μανιώδης καπνιστής και μπον βιβέρ, είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση τον Σεπτέμβριο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να αφήσει κατά μέρος τα καθήκοντά του στο ΕΚ για αρκετές εβδομάδες.

Επέλεξε τη δημοσιογραφία μετά τις σπουδές πολιτικών επιστημών

Την 26η Δεκεμβρίου, εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο, «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Γεννημένος την 30ή Μαΐου 1956 στην Τοσκάνη, ο Νταβίντ Σασόλι επέλεξε τη δημοσιογραφία μετά τις σπουδές πολιτικών επιστημών που έκανε. Άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων προτού, το 1992, να ενταχθεί στο δυναμικό της RAI, της ιταλικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, όπου μετατράπηκε στον βασικό παρουσιαστή του πρώτου καναλιού της.

Αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική το 2009, όταν ο πρώην δήμαρχος Ρώμης, ο Βάλτερ Βελτρόνι, οργάνωσε τη συγχώνευση δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, σχέδιο που υποστήριζε σθεναρά ο Νταβίντ Σασόλι, και γεννήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του PD συγκεντρώνοντας 400.000 ψήφους, επιτυχία που τον απομάκρυνε οριστικά από τη μικρή οθόνη και σήμανε την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στο ΕΚ.

Αποτυχία στη Ρώμη

Επικεφαλής της ομάδας του PD στον θεσμό, αποπειράθηκε να κατέβει στην εθνική πολιτική σκηνή, συμμετέχοντας στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τη δημαρχία της Ρώμης το 2013 – αλλά είδε να τον κερδίζει ο Ινιάτσο Μαρίνο, ο μετέπειτα δήμαρχος. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος, ο πατέρας δύο παιδιών αφοσιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεξελέγη το 2014 και έγινε αντιπρόεδρός του, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό του και την ευρωμεσογειακή πολιτική. Διεκδικούσε την πατρότητα της «μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των σιδηροδρόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – της νομοθετικής πράξης Σασόλι-Ντάιξμα– που «υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τρία χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων» για το άνοιγμα του ανταγωνισμού στις εθνικές αγορές ως προς τη μεταφορά των επιβατών.

Έλεγε πως ποτέ δεν «θα εγκατέλειπε τελείως την καριέρα του δημοσιογράφου»: συνέχιζε ακόμα να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, αρθρογραφούσε συχνά. Συνυπέγραψε το 2013 με τον Φραντσέσκο Σαβέριο Ρομάνο ένα βιβλίο για τα υπουργικά συμβούλια κατά τη διάρκεια της απαγωγής του Άλντο Μόρο την άνοιξη του 1978. «Τίποτε δεν είναι εφικτό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς», είχε πει πριν από την εκλογή του στους συναδέλφους του, επικαλούμενος μια φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους ιδρυτές της ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις