Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρόταση Ισπανίας για τον κορονοϊό: Μια ριζοσπαστική ιδέα για να ξεγνοιάσουμε
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση Ισπανίας για τον κορονοϊό: Μια ριζοσπαστική ιδέα για να ξεγνοιάσουμε

Πρόταση Ισπανίας για τον κορονοϊό: Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό σαν την γρίπη;

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό σαν την γρίπη; Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, για παράδειγμα, πιστεύει πως η στιγμή αυτή μπορεί να έφτασε. Ο ηγέτης της ισπανικής κυβέρνησης έγινε χθες ο πρώτος ηγέτης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού ως ενδημικής ασθένειας που μοιάζει με τη γρίπη. «Η κατάσταση δεν είναι αυτή που αντιμετωπίσαμε πριν από έναν χρόνο» είπε ο Σάντσεθ σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ισπανική Cadena SER. «Νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη του κορωνοϊού σε ενδημική ασθένεια, από την πανδημία που τον έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα».

Μια τέτοια κίνηση, η οποία αντί για σκληρά lockdown θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα που θα παρακολουθεί τα κρούσματα κορωνοϊού όπως παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τη γρίπη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση που πήραν χώρες μηδενικού Covid, όπως η Κίνα, η οποία ουσιαστικά απομονώνει ολόκληρους πληθυσμούς για μερικά μόνο κρούσματα.

man in yellow button up shirt wearing black sunglasses and black hat
Αντίσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η άποψη αυτή της Ισπανίας θα μπορούσε ωστόσο να βρει αντίσταση από ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν μια αντίσταση στον εμβολιασμό, όπως η Γερμανία, η οποία στοχεύει να εισαγάγει μια σκληρή εντολή εμβολιασμού, αλλά και η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θέλει να «τσαντίσει« τους ανεμβολίαστους, καθιστώντας τους σχεδόν αδύνατη τη δημόσια ζωή. Επικαλούμενος την «υποδειγματική» λήψη εμβολίων στην Ισπανία – το 90,4% των κατοίκων της χώρας άνω των 11 ετών έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 85,3% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση – ο Σάντσεθ σημείωσε ότι με ποσοστό θνησιμότητας 1% (μείωση από 13% στην αρχή του πρώτου κύματος), ήρθε η ώρα να «ανταποκριθούμε στον κορωνοϊό με νέα μέσα». Αυτά θα περιλαμβάνουν την προσθήκη του χαπιού της pfizer Paxlovid – από το οποίο ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την αγορά 344.000 δόσεων από την Ισπανία – σε εμβόλια και μέτρα «αυτοπροστασίας» όπως οι μάσκες.

man in white crew neck shirt wearing black sunglasses
Δείγματα δεδομένων

Το σύστημα παρακολούθησης του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας αντικατοπτρίζει αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κρουσμάτων γρίπης στη χώρα. Χρησιμοποιεί δείγματα δεδομένων από επιλεγμένους γιατρούς για να προβλέψει και να ανταποκριθεί στα κύματα της νόσου αντί να προσπαθεί να μετρήσει κάθε κρούσμα με το σύστημα δοκιμής και ανίχνευσης που μπορεί να κατακλύσει τα συστήματα υγείας. «Τώρα, δεδομένης της τεράστιας μεταδοτικότητας της Όμικρον, είναι τεράστια πρόκληση η αυστηρή συμμόρφωση με τα καθολικά πρωτόκολλα επιτήρησης. Γίνεται αδύνατο» είπε ο Αμπάρο Λαραούρι, επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης για τη γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς στο Εθνικό Επιδημιολογικό Κέντρο της Ισπανίας, στην εφημερίδα El Pais.

Ο καθηγητής Φερνάντο Ροντρίγκεζ Αρταλέχο, επιδημιολόγος στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, σημειώνει ότι η Ισπανία χρησιμοποιεί εδώ και μήνες αυτό το σύστημα «περιφρούρησης» για να καταγράφει τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πως ενώ η ιδέα είναι «εύλογη», δεν είναι σαφές πότε θα έπρεπε να αρχίζουν να δίνουν λιγότερη έμφαση στα πιο σοβαρά περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ισπανία προσέγγισε την μετάλλαξη Όμικρον – το έκτο κύμα κορωνοϊού της χώρας – με όχι και τόσο αυστηρά μέτρα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το πλήγμα του κορωνοϊού στην οικονομία και το σχολικό σύστημα, μείωσε την περίοδο απομόνωσης για τον κορωνοϊό από 10 σε επτά ημέρες και αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα τους μαθητές μόνο από τις τάξεις που εντοπίζονται από πέντε κρούσματα και πάνω.

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την αντιμετώπιση

Ωστόσο, δε συμφωνούν όλοι οι επιδημιολόγοι με την προσπάθεια του Σάντσεθ να επανεξετάσει τον κορωνοϊό. «Είναι πρόωρο να μιλάμε για ‘fluization’ του κορωνοϊού» είπε ο Ντανιέλ Λόπεζ Ακούνα, πρώην διευθυντής στον ΠΟΥ, σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες. «Δεν είναι σωστό να ευτελίζουμε το έκτο κύμα και να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ενδημική φάση. Αυτό δεν υπακούει σε μια αυστηρή επιδημιολογική ανάλυση. Θα συμβεί σε κάποιους μήνες, αλλά όχι τώρα».

man holding waist of woman surrounded plants
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις