Εκτεταμένα επεισόδια με αρνητές του κορωνοϊού σημειώθηκαν στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να εισβάλουν στη Βουλή. Η επέμβαση της βουλγαρικής αστυνομίας ήταν άμεση και τελικά κατάφεραν να συγκρατήσουν το πλήθος. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι κάποιοι κατόρθωσαν να φτάσουν στις πύλες του Κοινοβουλίου, όπου βρήκαν κλειδωμένες πόρτες, ενώ από την πίσω πλευρά είχαν τοποθετηθεί τραπέζια ώστε να μην μπορέσουν να σπάσουν τις πόρτες!
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ πάντως, ένας βουλευτής προσπάθησε να απομακρύνει αυτά τα τραπέζια πίσω από τις πόρτες και να τις ανοίξει, καθώς, όπως είπε, «ο λαός έχει το δικαίωμα να μπει στη Βουλή του». Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ οι συλλήψεις είναι δεκάδες. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περίπου μία ώρα αφότου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο. Αίτημά τους ήταν να καταργηθεί το υποχρεωτικό υγειονομικό πιστοποιητικό που, όπως υποστηρίζουν, καταπατά τα δικαιώματά τους και εμμέσως εξαναγκάζει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Bulgaria: Manifestantes contra el pase anti-Covid se reúnen frente a la Asamblea Nacional en la capital Sofía pic.twitter.com/3ojIS4hr9X
— @Immune Truth (@ImmuneTruth) January 12, 2022
Βουλγαρία: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας»
Οι διαδηλωτές, διαμαρτύρονταν για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και για το «πράσινο πάσο» και φώναζαν συνθήματα, όπως «θέλω κανονική ζωή», «ελευθερία» και «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», κραδαίνοντας σημαίες της χώρας τους. «Δεν εγκρίνω τα πράσινα πιστοποιητικά. Δεν εγκρίνω να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα. Δεν βλέπω ποια είναι η λογική αυτών των πραγμάτων», είπε ο 39χρονος μηχανικός Ασπαρούχ Μίτοφ στο πρακτορείο Reuters. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το υπερεθνικιστικό κόμμα «Αναγέννηση».
Οι Βούλγαροι πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς και να επιδεικνύουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό (το λαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ) για να μπουν σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια.
Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκε να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό, είπε στη δημόσια τηλεόραση BTV ότι λυπάται που δεν μπορούσε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές αλλά είναι έτοιμος να το πράξει την Παρασκευή, όταν λήξει η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί. Ο Πέτκοφ, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και υπουργοί της κυβέρνησης τέθηκαν σε καραντίνα επειδή ήταν στενές επαφές ενός θετικού κρούσματος. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το υγειονομικό πάσο δεν πρόκειται να καταργηθεί.
Η Βουλγαρία είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ έχει πολύ υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Συγκεκριμένα, στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν πεθάνει πάνω από 31.700 άνθρωποι εξαιτίας του Covid-19 και τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν τα 800.000.