Δύο πολύ δύσκολες εξισώσεις καλείται να λύσει η κυβέρνηση έως το τέλος του μήνα, που θα κρίνουν και την πορεία της χώρας, αλλά και της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρώτη είναι η διαχείριση της πανδημίας και η δεύτερη είναι η ακρίβεια που παρατηρείται σε πολλά είδη ακόμη και πρώτης ανάγκης. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των μέτρων που είχε πάρει πριν μερικές εβδομάδες με την απαγόρευση της μουσικής στα νυχτερινά κέντρα και τα εστιατόρια, τον περιορισμό των φιλάθλων στα γήπεδα, αλλά και την απαγόρευση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της νέας χρονιάς. Τα μέτρα αυτά δείχνουν να αποδίδουν, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί προς το τέλος του μήνα, οπότε και οι ειδικοί θα έχουν περισσότερα στοιχεία για τα κρούσματα και τις νοσηλείες, ενώ θα φανεί και η ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Την ίδια ώρα η κυβερνητική επιλογή ήταν το άνοιγμα των σχολείων στην προγραμματισμένη ημερομηνία και όχι παράταση των διακοπών κατά μια ή δύο εβδομάδες. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα, καθώς με το άνοιγμα των σχολείων αυξήθηκαν τα κρούσματα στην κοινότητα, χωρίς ωστόσο αυτό να προκαλεί μέχρι στιγμής πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι και γι’ αυτήν την περίοδο αυξημένο testing στην κοινότητα, αλλά ανοιχτές όλες οι οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα βρεθούν περισσότερα κρούσματα κυρίως από ασυμπτωματικούς και έτσι θα υπάρξει καλύτερη και έγκαιρη αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.
Πρόστιμο στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί
Ένα ακόμη μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες είναι η επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση του εμβολίου. Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου για αναβολή του μέτρου αυτού, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνει βήμα πίσω χωρίς να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος υποστηρίζουν κάποιοι ότι μπορεί να υπάρξει από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.
Το κύμα ακρίβειας
Η δεύτερη δύσκολη εξίσωση που έχει να επιλύσει η κυβέρνηση είναι το πολύ μεγάλο, αλλά και παρατεταμένο κύμα ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά και εκτείνεται από την ενέργεια έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αρχικά για την ενέργεια οι αντιδράσεις πληθαίνουν τόσο για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης. Η αλήθεια είναι ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης απέναντι στις αυξήσεις στην ενέργεια ενεργοποιήθηκαν γρήγορα και ακολουθήθηκε μια πολιτικήά εκπτώσεων και επιδοματικής στήριξης όλων των νοικοκυριών σε οριζόντια κλίμακα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς (δηλαδή η κρατική συμβολή) θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.
Δεύτερο αγκάθι αποτελεί και η διάρκεια αυτής της ενεργειακής κρίσης, η οποία φαίνεται ότι δεν θα είναι σύντομη, αλλά θα συνεχιστεί τουλάχιστον ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια ωρα τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα και με μία σειρά ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα), με την κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα να αδυνατεί να κάνει παρεμβάσεις, αφού οι ανατιμήσεις αυτές προέρχονται απο την ενεργειακή κρίση και έτσι οι τιμές ρυθμίζονται από την ίδια την αγορά. Οι αντιδράσεις πυκνώνουν, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ήδη ανακοινώσει τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν για το 2022, ωστόσο αυτές σε καμία περίπτωση δεν κατευνάζουν τα πνεύματα για το κύμα της ακρίβειας στην χώρα.
Παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου
Και οι δύο αυτές εξισώσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία τόσο της οικονομίας, όσο και της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η σχέση επιστοσύνης με τους πολίτες μπορεί να κλυδωνιστεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα υγείας, αλλά και μικροοικονομίας, δηλαδή με την τσέπη του κάθε πολίτη και του κάθε νοικοκυριού. Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζονται επιπλέον παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση σε βάθος χρόνου, δηλαδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και επαφές του οικονομικού επιτελείου με παράγοντες της αγοράς για την συγκράτηση των τιμών και την απορρόφηση (όπου αυτό είναι δυνατόν) των αυξήσεων, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και μια μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση οι εξισώσεις είναι δύσκολες, αλλά αν λυθούν θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.