Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

22

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητο: Τι να προσέχεις για να το… έχεις
PLUS

Συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητο: Τι να προσέχεις για να το… έχεις

Συνήθειες που καταστρέφουν το αυτοκίνητο: 6 συνήθειες που μειώνουν την αξία του αυτοκίνητου μας

Η τιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Για να την διατηρήσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, καλό είναι να αποφεύγουμε ορισμένες συνήθειες που την επιβαρύνουν.

Κάπνισμα

Μια κακιά συνήθεια για εμάς και το αυτοκίνητό μας, είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες, το αυτοκίνητο ενός οδηγού καπνιστή διαθέτει μειωμένη τιμή μεταπώλησης της τάξεως των 2.000 ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο ενός μη καπνιστή οδηγού. Όταν ο οδηγός καπνίζει τακτικά μέσα στο αυτοκίνητό του, τα υλικά που αποτελούν την καμπίνα αποκτούν μια έντονη μυρωδιά, ενώ οι ανοιχτόχρωμες επενδύσεις σε καθίσματα και ουρανό αποκτούν έναν ακόμη παράγοντα επιβάρυνσης της εικόνας τους. Σε περίπτωση μάλιστα χρήσης του συστήματος κλιματισμού κατά την διάρκεια του καπνίσματος, το αποτέλεσμα θα είναι να παγιδευτεί αρκετή από την μυρωδιά του τσιγάρου στους αεραγωγούς. Η διαδικασία πώλησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου δεν είναι εύκολη και θα επιτύχει χαμηλή τιμή λόγω του καθαρισμού που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην καμπίνα και το σύστημα κλιματισμού.

Παράλειψη περιοδικής συντήρησης

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορείτε να κρύψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ελλιπή συντήρηση του αυτοκίνητου σας. Οι αλλαγές των υγρών, των φίλτρων, των ιμάντων και γενικά όλων των αναλώσιμων ενός αυτοκίνητου, βοηθούν στην σωστή λειτουργία του, ενώ το συχνό πλύσιμο στο χέρι βοηθά στην μακροζωία του χρώματος και του αμαξώματος από σκουριές σε περίπτωση που μένετε σε παραθαλάσσια περιοχή ή κάποιο νησί.

Η ευλαβική τήρηση της συχνότητας της περιοδικής συντήρησης ενός αυτοκίνητου δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ασφάλεια μας, αλλά και για την αύξηση της αξίας μεταπώλησης του. Εάν δεν κάνετε τα service στην ώρα τους και δεν το πλένετε συχνά, να ξέρετε ότι θα φθαρεί πιο γρήγορα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε ενημερωμένο το βιβλίο καταγραφής περιοδικής συντήρησης, με όλα τα απαραίτητα αρχεία που αφορούν τα υλικά και την εργασία που πραγματοποιήθηκε. Ακόμα και τις αλλαγές λαδιών με το φίλτρο τους. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν κατά την μεταπώληση και θα βοηθήσουν στην επίτευξη καλύτερης τιμής.

Κατώτερης ποιότητας ανταλλακτικά

Είναι σύνηθες φαινόμενο ότι σε περίπτωση που δεν επισκεφθούμε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο μπορεί να μας προταθούν ή και να ζητήσουμε μεταχειρισμένα ή φθηνότερα μη γνήσια ανταλλακτικά.

Σε περίπτωση που έχετε επισκευάσει το αυτοκίνητό σας με κατώτερης ποιότητας ή μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αντί για καινούρια εργοστασιακά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι απαξιώνετε το αυτοκίνητό σας, αυξάνετε το κόστος των επικείμενων επισκευών και φυσικά μειώνετε το προσδόκιμο ζωής του ανταλλακτικού.

Λαμπερά χρώματα

Το χρώμα του αυτοκίνητου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αξία μεταπώλησής του. Εάν έχετε προχωρήσει στο βάψιμο του αυτοκίνητου σας με μια έντονη απόχρωση, να ξέρετε ότι μπορεί να το μετανιώσετε όταν έρθει η στιγμή να το πουλήσετε. Ένα φανταχτερό χρώμα ή μια απόχρωση που δεν υπήρχε στον κατάλογο του μοντέλου, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές. Ο καλύτερος γενικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να διατηρείτε το αρχικό χρώμα όταν θέλετε να το ανανεώσετε σε κάποιο φανοβαφείο.

Τα ουδέτερα χρώματα, όπως το ασημί, το λευκό ή το μαύρο, τείνουν να διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία του αυτοκίνητου, σε αντίθεση με τα έντονα χρώματα που απευθύνονται σε μια μικρότερη μερίδα υποψήφιων αγοραστών.

Βόλτα με τον σκύλο

Όπως συμβαίνει και με τον καπνό του τσιγάρου, έτσι και οι μυρωδιές των κατοικίδιων επιβαρύνουν τις ταπετσαρίες της καμπίνας του αυτοκινήτου μας. Το αποτέλεσμα θα είναι να δοθεί η εντύπωση στον υποψήφιο αγοραστή ότι δεν έχετε φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο το αυτοκίνητό σας. Εάν χρησιμοποιείτε το πίσω κάθισμα για την μεταφορά κατοικίδιων ζώων, φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τις ταπετσαρίες από τρίχες και λεκέδες. Να ξέρετε όμως ότι οι τρίχες που θα έχουν παγιδευτεί σε διάφορα σημεία του εσωτερικού, θα μαρτυρήσουν την συχνή μετακίνηση κατοικίδιου ζώου. Ένας επαγγελματικός καθαρισμός κάθε τρεις μήνες θα βοηθούσε αρκετά στην εικόνα της καμπίνας.

Άσκοπη οδήγηση

Άσκοπη οδήγηση είναι όταν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας για μια διαδρομή 10 λεπτών με τα πόδια, και γενικότερα για όλες τις κοντινές μετακινήσεις. Τα χιλιόμετρα που γράφει ο ολικός χιλιομετρητής επηρεάζουν την αξία μεταπώλησης, οπότε καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μια κοντινή διαδρομή.

Ο καλύτερος τρόπος, για εσάς και την μεταπωλητική αξία του αυτοκίνητου σας, είναι να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο, να χρησιμοποιήσετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή και να μοιραστείτε διαδρομές κοινού προορισμού με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους.

Car&moto
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις